Wat je moet weten over woekerpolissen 

Heb je je vaker afgevraagd of er ooit gerechtigheid in de woekerpoliszaak zou komen? Dan hebben we goed nieuws. Dankzij recente positieve uitspraken komt compensatie een stuk dichterbij.. Ontdek wat woekerpolissen zijn, waarom ze weer actueel zijn en hoe jij kunt profiteren.  

Wat is een woekerpolis? 

Een woekerpolis is een beleggingsverzekering die veel werd afgesloten in de jaren 90 tot 2006. Zo konden klanten hun hypotheek aflossen of extra sparen voor hun pensioen. Maar zij kwamen bedrogen uit. Op deze polissen werden namelijk veel hoge kosten en premies ingehouden. Als klant werd je daar niet (voldoende) over geïnformeerd en zo viel de opbrengst van jouw polis flink tegen. 

Hoe weet ik of ik een woekerpolis heb? 

In Nederland zijn ongeveer 7 miljoen beleggingsverzekeringen verkocht. Dat is bijna één polis per huishouden. De kans dat jij een woekerpolis hebt, is dus groot. Met een aantal simpele stappen kun jij controleren of je een woekerpolis hebt. Wij hebben alle aanbieders van woekerpolissen in kaart gebracht. Op onze website kun je via de woekerpolischeck achterhalen of jouw polis ook een woekerpolis is. 

Wat is de stand van zaken? 

In september 2023 heeft het gerechtshof Den Haag een positieve uitspraak voor woekerpolisgedupeerden gedaan in de zaken tegen Nationale-Nederlanden en Aegon.  

Het gerechtshof heeft in de zaak tegen Nationale-Nederlanden bepaald dat zij onterecht kosten heeft ingehouden. Dit betekent dat zij geen geldige reden had om kosten zoals eerste kosten, afsluit- en doorlopende provisie, incassokosten, administratiekosten en beheerkosten in rekening te brengen.  

Over de premie voor de overlijdensrisicodekking is nog geen definitieve uitspraak gedaan, maar het hof heeft wel vastgesteld dat de premiehoogte nooit was afgesproken met de klant. Ook moet Nationale-Nederlanden tegenbewijs leveren voor het verwijt van mogelijk onnodige transacties om extra kosten in rekening te brengen (churning).  

Dit is de eerste uitspraak in een reeks hoger beroepen tegen alle grote verzekeraars. Daarom is deze uitspraak van belang voor iedereen met een woekerpolis. 

Hoe nu verder? 

De recente uitspraken zijn een overwinning in de woekerpoliszaak. Zowel Aegon als Nationale-Nederlanden zijn het niet eens met de uitspraken van de rechter. Beide hebben aangekondigd naar de Hoge Raad te gaan om de uitspraken aan te vechten. Deze poging is alleen niet heel kansrijk. Wel blijft een compensatie daardoor nog even uit. Maar dat verzekeraars hun klanten moeten vergoeden staat vast. Het einde is na jarenlang procederen eindelijk in zicht.   

Kan ik nog meedoen met de claim? 

Meedoen is zeker nog mogelijk. Zelfs als er al een schikking is geweest. In sommige gevallen heeft de verzekeraar namelijk al een klein bedrag uitbetaald, maar zelfs dan heb je nog recht op compensatie. Alleen als je expliciet hebt getekend voor afstand van recht (finale kwijting) kom je niet meer in aanmerking voor compensatie. Maar als je een polis hebt die al beëindigd is, kun je gewoon meedoen met deze claim.  

Jouw voordelen van een inschrijving: 

  • Het is gratis 
  • Snel en eenvoudig, binnen een paar minuten heb je het geregeld 
  • No-cure no-pay, je betaalt ons alleen als we een vergoeding voor je krijgen 
Onderwerpen in dit artikel
Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Kom je ook in aanmerking?

Claim? Doe de check!

Je kent ons misschien wel van: