Volkswagen moet eigenaar tweedehands sjoemeldiesel € 1500 betalen

Autofabrikant Volkswagen is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van €1500 aan een consument die een tweedehands sjoemeldiesel kocht. Het is voor het eerst dat er schadevergoeding wordt toegekend aan een koper van een tweedehands auto in Nederland.

Schadebedrag

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat als zij een auto kopen, die geen verboden onderdelen zoals manipulatiesoftware bevat, aldus de rechter. Ook niet als het, zoals in deze zaak, gaat om een tweedehands gekochte auto.

De uitspraak is een opsteker voor alle eigenaren met een sjoemeldiesel. Het maakt duidelijk dat ook consumenten die bij een dealer een gebruikte auto hebben gekocht, Volkswagen aansprakelijk kunnen stellen voor hun schade. Het schadebedrag is in lijn met eerdere rechterlijke uitspraken over gebruikte Volkswagens.

Proefprocedures

VGDES en de Consumentenbond voeren 4 procedures tegen VW vanwege de misleidende verkoop van dieselauto’s met verboden sjoemelsoftware. Op 23 maart en 4 april 2023 veroordeelden de rechtbanken in Haarlem en Groningen Volkswagen al tot het uitbetalen van een schadevergoeding aan 2 consumenten van elk € 3000 voor nieuw gekochte sjoemeldiesels. Op 18 september 2023 komt de vierde zaak voor de rechtbank in Den Bosch.

Molenaar: ‘Ons doel is om het net om VW steeds strakker aan te trekken en het bedrijf zo te bewegen tot een gesprek over een compensatieregeling voor álle Nederlandse gedupeerden.’

Aanmelden

Heb je een dieselauto gekocht van het merk Volkswagen-, Audi-, Skoda- of Seat (allen onderdeel van Volkswagen AG) en is deze van het bouwjaar 2009 tot 2020? En wil je schadevergoeding claimen? Meld je dan aan.

Consumentenbond Claimservice is een samenwerkingsverband tussen ConsumentenClaim en de Consumentenbond.

Onderwerpen in dit artikel
Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Kom je ook in aanmerking?

Claim? Doe de check!

Je kent ons misschien wel van: