Spaartaksclaim: 100.000 deelnemers aangesloten

Op dit moment hebben zo’n 100.000 deelnemers zich bij ons en bij Consumentenbond Claimservice (ons samenwerkingsverbond met de Consumentenbond) aangemeld. Zij betaalden van 2017 tot en met 2020 te veel belasting over het vermogen in box 3.

Zij die hier destijds bezwaar op hebben gemaakt, zijn hiervoor gecompenseerd. Tot op heden weigert de overheid dat ook te doen voor degenen die geen bezwaar hebben gemaakt.

Hoe zat het ook alweer?
Eind 2022 hebben we met het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst afgesproken om proefzaken te starten. Het selecteren van de juiste proefzaken is een complex en tijdrovend proces, maar we hebben al aanzienlijke vooruitgang geboekt.

Onlangs hebben we bij een aantal deelnemers nog extra informatie opgevraagd. We verwachten daarmee de laatste proefzaken te kunnen selecteren. Als deze zaken gewonnen worden, geldt de uitkomst daarvan automatisch voor iedereen.

Hoe nu verder?
Zodra we alle proefzaken hebben geselecteerd, zullen we snel deze zaken voorleggen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst zal vervolgens de zogenoemde ‘ambtshalve verzoek tot vermindering’ afwijzen, waarna wij beroep aan zullen tekenen bij de rechtbank.

Onze hoop is dat de rechtbank dan vragen aan de Hoge Raad zal stellen, zodat we zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen van de hoogste rechter. Dit kost tijd omdat we de juiste stappen moeten zetten, maar we zetten er op in om uiterlijk in het eerste kwartaal van 2024 helderheid te hebben.  

Onderwerpen in dit artikel
Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Kom je ook in aanmerking?

Claim? Doe de check!

Je kent ons misschien wel van: