Woekerpolisclaim

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de woekerpolisclaim? Veel vragen zijn ons al eens gesteld. Deze hebben we met de antwoorden op een rij gezet. Misschien dat jouw vraag er ook tussen staat!

Algemene vragen

Algemene vragen

Een woekerpolis is een financieel product waar je te veel voor heeft betaald. Er worden verschillende vormen van woekerpolissen aangeboden. Kijk voor meer informatie op de informatiepagina van de Woekerpolisclaim.

Met onze woekerpolischecker kun je heel snel zien of je een woekerpolis hebt. 

Ontvang of ontving je jaarlijks een waardeoverzicht dat er zo uitziet? Dan weet je ook gelijk dat je een woekerpolis hebt.  

Grote verzekeraars werken onder verschillende merknamen. Bekijk hier welke merken en/of partners horen bij de grote verzekeringsconcerns. De verzekeraars worden op het hoogste niveau aangepakt. Dit betekent dat rechterlijke uitspraken en/of overeengekomen regelingen automatisch ook gelden voor alle onderliggende merken. Voorbeeld: jij bent verzekerd bij Axa. Voor jou is dan de uitspraak tegen en/of de regeling met Reaal van belang.

Bij het registreren kun je de aanbieder selecteren bij wie jij jouw polis(sen) hebt afgesloten. Mocht jouw maatschappij niet op de lijst vermeld staan, stuur dan een e-mail onder vermelding van jouw dossiernummer naar vragen@consumentenclaim.nl.

Nee, jouw vordering is niet verjaard. Dit komt omdat de Vereniging Woekerpolis.nl de verjaring collectief heeft gestuit. Als lid van de vereniging profiteer je daarvan. Aanmelden is nog steeds mogelijk.

Aanmelden is gratis. Je deelname is op basis van no cure no pay. Alleen als wij resultaat voor je behalen, betaal je ons een percentage over het bedrag. Voor de woekerpolisclaim is het no cure no pay percentage 10%. Als we geen resultaat voor je behalen, dan betaal je niets. Op deze manier loop je geen financieel risico.

Ja zeker, in al deze gevallen kun je meedoen met de claim. Er moet dan geen sprake zijn geweest van een afstand van recht.

Je kunt je als erfgenaam ook aanmelden voor de claim. Ben je zelf al aangemeld? Dan kun je in je eigen dossier de polis van de overledene daar toevoegen. Via vragen@consumentenclaim.nl laat je ons weten dat je als erfgenaam meedoet. Vergeet daarbij niet om je dossiernummer te vermelden.  

Het komt vaak voor dat een verzekeraar een branchegenoot overneemt. Bij voorkeur registreer je dan de polis twee keer, onder beide namen van de betrokken verzekeraars. Bij de afhandeling van de claim vergemakkelijkt dit het proces. Beschik je nog maar over de gegevens van één verzekeraar? Dan registreer je alleen die gegevens. Dit is voor deelname aan de claim geen probleem. 

Veel verzekeraars zeggen dat jouw polis geen woekerpolis is, terwijl dat wel het geval is. Met onze woekerpolischecker kun je heel snel zien of je een woekerpolis hebt.

Over het aanmelden

Over het aanmelden

Zodra wij jouw dossier hebben bekeken en wij daartoe aanleiding zien, vragen wij aanvullende gegevens bij je op. Indien wij stukken van jou nodig hebben, verneem je van ons om welke stukken dit gaat en op welke wijze wij deze stukken van jou willen ontvangen. Tevens raden wij je aan om voor iedere polis een stuitingsbrief te sturen. Als jij je hebt geregistreerd dan hoef je alleen een stuitingsbrief naar jouw tussenpersoon toe te sturen. Wij hebben namelijk collectief al de verjaring gestuit richting alle aanbieders.

Aanmelden met een polis van Allianz is niet meer mogelijk. Op 27 juni 2017 hebben wij met Allianz een akkoord bereikt over een tegemoetkomingsregeling. Onder deze regeling vallen ook polissen van Abbey Leven, FinLife, Royal Nederland Levensverzekering, Universal Leven en Zwolsche Algemeene. 

Aanmelden met een aandelenleaseproduct is ook niet mogelijk. Dit is een ander product en géén woekerpolis. Voorbeelden hiervan zijn de Winstverdriedubbelaar van Dexia en een Vliegwiel of Sprintplan van Aegon.  

Voor sommige producten van Fortis Groeivermogen loopt een aparte claim. Je kunt je daar hier voor aanmelden. 

Nee, dit is niet nodig. Jouw vordering op de verzekeringsmaatschappij is niet verjaard. Dit komt omdat de Vereniging Woekerpolis.nl de verjaring collectief heeft gestuit. Als lid van de vereniging profiteer je daarvan. Aanmelden is nog steeds mogelijk.

Het is ook niet nodig om een stuitingsbrief te sturen naar de tussenpersoon bij wie je je woekerpolis hebt afgesloten. Alleen indien je elke 5 jaar sinds je bekend bent geworden met je vordering op de tussenpersoon een stuitingsbrief hebt gestuurd, heeft het zin om dit te blijven doen.

Je doet er verstandig aan om de zaak niet op zijn beloop te laten. Laat je daarom zo snel mogelijk adviseren door een deskundige zodat je weet wat je in jouw situatie het beste kunt doen.

Over regeling a.s.r. en Aegon

Over regeling a.s.r. en Aegon

ConsumentenClaim, Vereniging Woekerpolis.nl, de Consumentenbond, Wakkerpolis en Stichting Woekerpolisproces hebben een overeenkomst bereikt met verzekeraar a.s.r. over woekerpolissen. Heb je een beleggingsverzekering (gehad) bij a.s.r. of Aegon? Dan kan je een bedrag tegemoet zien. Hieronder vind je het antwoord op de veelgestelde vragen over de deal met a.s.r.

De regeling heeft betrekking op beleggingsverzekeringen van de verzekeraars a.s.r. en Aegon, waarop in het verleden mogelijk te hoge kosten zijn ingehouden.

Hieronder vallen ook de polissen van de rechtsvoorgangers van deze maatschappijen. Bekende rechtsvoorgangers zijn Amev, Generali, Interlloyd en Spaarbeleg.

Het gaat om ongeveer 300 producten, waaronder ABC Spaarplan, Fundplan, Koersplan, Levensloop, Levensplan en Waerdye.

Op 2 oktober 2023 zijn Aegon en a.s.r samen gegaan onder de naam a.s.r..

Indien je een polis hebt aangemeld die valt onder de regeling, ontvang je vanzelf bericht over de afhandeling. Controleer wel alvast je aanmelding op Mijn ConsumentenClaim en vul de eventueel ontbrekende gegevens aan.

 

Dat is nog niet te zeggen. Het gaat om veel polishouders, waarbij we steeds een persoonlijke berekening maken. We verwachten dat de afhandeling minstens enkele maanden gaat duren. 

Dat is nog niet te zeggen. Er vallen 300 verschillende producten onder de regeling.

Het exacte bedrag hangt af van het soort product, de productcategorie, de looptijd, de inleg en de betaalde premie. Per polishouder is het bedrag minimaal een paar honderd euro. Dat kan in een enkel geval oplopen naar  zo’n tienduizend euro.

De komende periode werken we dit uit en ontvangt iedereen een passend voorstel. 

A.s.r., Aegon en vele andere verzekeraars hielden in het verleden in sommige gevallen te hoge kosten in op beleggingsverzekeringen. Deze verzekeringen brachten hierdoor niet het resultaat wat je ervan mocht verwachten. Het gaat om een combinatie van ingehouden provisie, maatschappijkosten, beleggingskosten en overlijdensrisicopremie.

Veel polishouders hebben zich de afgelopen jaren bij ons aangemeld. Voor deze deelnemers is nu deze regeling getroffen.

Deze regeling is van toepassing voor iedereen die is aangesloten bij een van de claimorganisaties die deze overeenkomst ondertekend hebben. De vergoeding komt bovenop eventueel uitgekeerde compensaties.

Zodra 90% van de deelnemers akkoord gaat met het voorstel, is de overeenkomst tussen de partijen definitief en wordt gestart met het uitkeren van vergoedingen.

Nee, dat is niet meer mogelijk. Ben je niet aangemeld, maar denk je wel recht te hebben op een tegemoetkoming. Neem dan contact op met a.s.r.

De regeling is op basis van een no cure no pay vergoeding van 10% voor aangesloten klanten. Hiervan gaat een deel naar ConsumentenClaim en een deel naar andere belangenbehartigers.

We kunnen hierover geen uitspraken doen, omdat het afhangt af van de persoonlijke situatie en het fiscale regime wat van toepassing is. Voor vragen hierover kan je het beste contact opnemen met de eigen (belasting)adviseur.

Een onderdeel van de overeenkomst is de afspraak dat alle lopende juridische procedures worden stopgezet. Dit gebeurt nadat de schikking definitief is geworden. Het is noodzakelijk dat 90% van de deelnemers akkoord gaat met de regeling.

De partijen hebben afgesproken dat de regeling alleen doorgaat als minimaal 90% van de deelnemers hiermee akkoord gaat.

Als er minder dan 90% akkoord gaat, dan vervalt de overeenkomst tussen ASR en de belangenorganisaties en daarmee is er geen aanbod voor consumenten. De juridische procedure zal dan verder gaan. De uitkomst daarvan is onzeker.

Als je akkoord gaat met de regeling, dan geef je hiervoor finale kwijting. Dat betekent dat je afstand doet van je rechten om te procederen.

Wij hopen door deze stap van a.s.r./Aegon dat ook andere maatschappijen met ons in gesprek gaan. Inmiddels hebben we een regeling getroffen met a.s.r./Aegon, Achmea en Nationale-Nederlanden.

Stuur in dat geval je vraag naar vragen@consumentenclaim.nl. Mocht je jouw vraag aan een medewerker willen voorleggen dan kan dat via telefoonnummer: 020 210 92 00. Dat kan van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 18:00 uur. Hou rekening met extra drukte.

Over regeling Nationale-Nederlanden

Over regeling Nationale-Nederlanden

De schikking heeft betrekking op beleggingsverzekeringen van de verzekeraars ABN Amro Levensverzekering, Delta Lloyd en NN, waarop in het verleden mogelijk te hoge kosten zijn ingehouden.

De beleggingsverzekeringen van deze verzekeraars werden vroeger ook onder andere namen aangeboden. De meest bekende zijn Arenda, Erasmus, Industrieel Assurantie Kantoor (IAK), ING Bank, Nationaal Spaarfonds, Ohra, Postbank, RVS, Vola en Westland Utrecht.

Je moest voor 9 januari 2024 zijn aangemeld als deelnemer bij ConsumentenClaim, de Consumentenbond, Stichting Woekerpolisproces, Vereniging Woekerpolis.nl of Wakkerpolis.

Indien je een polis hebt aangemeld die valt onder de regeling, ontvang je vanzelf bericht over de afhandeling. Controleer wel alvast je aanmelding op Mijn ConsumentenClaim en vul de eventueel ontbrekende gegevens aan.

 

Dat is nog niet te zeggen. Het gaat om veel polishouders, waarbij we steeds een persoonlijke berekening moeten maken. Zodra 90% van de deelnemers akkoord gaat met het voorstel, is de overeenkomst tussen de partijen definitief en starten we met het betalen van de vergoedingen. We denken dat de afhandeling hiervan minstens een jaar gaat duren.

Dat is nog niet te zeggen. Er vallen verschillende producten onder de regeling.

Het exacte bedrag hangt af van het soort product, de productcategorie, de looptijd, de inleg en de betaalde premie. De tegemoetkoming per polishouder bedraagt minimaal €500 en kan in een enkel geval oplopen tot meer dan tienduizend euro.

De komende maanden werken we dit uit en ontvangt iedereen een passend voorstel.

Deze regeling is van toepassing voor iedereen die is aangesloten bij een van de belangenorganisaties die deze overeenkomst ondertekend hebben.

De vergoeding komt bovenop eventueel uitgekeerde compensaties uit de Tegemoetkomingsregeling voor Nationale-Nederlanden of de ‘Stichtingsakkoorden’ voor Delta Lloyd en ABN Amro Levensverzekering.

Nee, dat is niet meer mogelijk. 

De gemaakte afspraken door de belangenorganisaties gelden alleen voor de aangesloten deelnemers.

Ben je niet aangemeld, maar denk je wel recht te hebben op een compensatiebedrag. Neem dan contact op met NN. De verzekeraar treft een voorziening voor schrijnende gevallen en voor klanten die niet zijn aangesloten bij een van de belangenorganisaties die niet eerder een vergoeding ontvingen.

NN komt binnenkort met meer informatie hierover online en er komt een apart telefoonnummer.

Dat komt door de hoge kosten om te kunnen procederen. ConsumentenClaim zou bij voorkeur compensatie afdwingen voor alle gedupeerden, maar dat is in de praktijk meestal onhaalbaar vanwege de hoge juridische kosten.

Wij kunnen en willen deze kosten niet op onze leden afwentelen. Daarom vragen we gedupeerden zich aan te melden bij ConsumentenClaim. Hiermee proberen we een zo goed mogelijk resultaat te behalen voor een zo groot mogelijke groep.

Een bijkomend voordeel van deze methode is dat het sluiten van een goede deal meestal sneller gaat dan procederen. De afgelopen jaren hebben we al onze communicatiemiddelen ingezet om gedupeerden op te roepen zich bij ons te melden.

De regeling is op basis van een no cure no pay vergoeding van 10% voor aangesloten klanten. Hiervan gaat een deel naar ConsumentenClaim en een deel naar de andere belangenbehartigers. Met deze inkomsten dekken we de kosten die we in de afgelopen jaren voor deze claim maakten.

Daarnaast ontvangt ConsumentenClaim een extra vergoeding. Die gebruiken we om de de positie van consumenten in algemene zin te versterken. En om toekomstige collectieve acties te financieren. 

We kunnen hierover geen uitspraken doen, omdat het afhangt af van de persoonlijke situatie en het fiscale regime wat van toepassing is. Voor vragen hierover kan je het beste contact opnemen met de eigen (belasting)adviseur.

Daarnaast ontvangt ConsumentenClaim een extra vergoeding. Die gebruiken we om de de positie van consumenten in algemene zin te versterken. En om toekomstige collectieve acties te financieren. 

Een onderdeel van de overeenkomst is de afspraak dat alle lopende juridische procedures worden stopgezet. Dit gebeurt nadat de schikking definitief is geworden. Het is noodzakelijk dat 90% van de deelnemers akkoord gaat met de regeling.

De partijen hebben afgesproken dat de regeling doorgaat als minimaal 90% van de deelnemers hiermee akkoord gaat.

Als er minder dan 90% akkoord gaat, dan kan de overeenkomst tussen Nationale-Nederlanden en de belangenorganisaties vervallen. In dat geval is er geen aanbod voor consumenten. De juridische procedure zal dan verder gaan. De uitkomst daarvan is onzeker.

Als je akkoord gaat met de regeling, dan geef je hiervoor finale kwijting. Dat betekent dat je afstand doet van je rechten om te procederen.

Wij hopen door deze stap van NN dat ook andere maatschappijen met ons in gesprek gaan. Inmiddels hebben we een regeling getroffen met a.s.r./Aegon, Achmea en Nationale-Nederlanden.

Stuur in dat geval je vraag naar vragen@claimservice.nl. Mocht je jouw vraag aan een medewerker willen voorleggen dan kan dat via telefoonnummer: 088 – 400 4200. Dat kan van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 21:00 uur en op zaterdag van 09:00 tot 17:00 uur. Hou rekening met extra drukte.

Over regeling Achmea

Over regeling Achmea

De schikking heeft betrekking op beleggingsverzekeringen van de verzekeraars Avéro Achmea, Centraal Beheer, FBTO, Interpolis en alle rechtsvoorgangers, waarop in het verleden mogelijk te hoge kosten zijn ingehouden. 

Om mee te doen, moest je voor 2 februari 2024 om 12.00 uur zijn aangemeld als deelnemer bij ConsumentenClaim, de Consumentenbond, Stichting Woekerpolisproces, Vereniging Woekerpolis.nl of Wakkerpolis. 

Indien je een polis hebt aangemeld die valt onder de regeling, ontvang je vanzelf bericht over de afhandeling. Controleer wel alvast je aanmelding op Mijn ConsumentenClaim en vul de eventueel ontbrekende gegevens aan.

 

Dat is nog niet te zeggen. Het gaat om veel polishouders, waarbij we steeds een persoonlijke berekening moeten maken.  

Zodra 90% van de deelnemers akkoord gaat met het voorstel, is de overeenkomst tussen de partijen definitief en starten we met het betalen van de vergoedingen. We denken dat de afhandeling hiervan geruime tijd gaat duren. 

Dat is nog niet te zeggen. Er vallen verschillende producten onder de regeling. 

Het exacte bedrag hangt af van het soort product, de productcategorie, de looptijd, de inleg en de betaalde premie. De tegemoetkoming per polishouder bedraagt minimaal enkele honderden euro’s en kan in een enkel geval oplopen tot meer dan tienduizend euro. 

De komende maanden werken we dit uit en ontvangt iedereen een passend voorstel.  

Dat komt door de hoge kosten om te kunnen procederen. ConsumentenClaim zou bij voorkeur compensatie afdwingen voor alle gedupeerden, maar dat is in de praktijk meestal onhaalbaar vanwege de hoge juridische kosten. 

Wij kunnen en willen deze kosten niet op onze leden afwentelen. Daarom vragen we gedupeerden zich aan te melden bij ConsumentenClaim. Hiermee proberen we een zo goed mogelijk resultaat te behalen voor een zo groot mogelijke groep. 

Een bijkomend voordeel van deze methode is dat het sluiten van een goede deal meestal sneller gaat dan procederen. De afgelopen jaren hebben we al onze communicatiemiddelen ingezet om gedupeerden op te roepen zich bij ons te melden. 

De regeling is op basis van een no cure no pay vergoeding van 10% voor aangesloten klanten. Hiervan gaat een deel naar ConsumentenClaim en een deel naar de andere belangenbehartigers. Met deze inkomsten dekken we de kosten die we in de afgelopen jaren voor deze claim maakten. 

Daarnaast ontvangt ConsumentenClaim een extra vergoeding. Die gebruiken we om  de positie van consumenten in algemene zin te versterken. En om toekomstige collectieve acties te financieren.  

We kunnen hierover geen uitspraken doen, omdat het afhangt af van de persoonlijke situatie en het fiscale regime wat van toepassing is. Voor vragen hierover kan je het beste contact opnemen met de eigen (belasting)adviseur. 

Een onderdeel van de overeenkomst is de afspraak dat alle lopende juridische procedures worden stopgezet. Dit gebeurt nadat de schikking definitief is geworden. Hiervoor is het noodzakelijk dat 90% van de deelnemers akkoord gaat met de regeling. 

De partijen hebben afgesproken dat de regeling doorgaat als minimaal 90% van de deelnemers hiermee akkoord gaat. 

Als er minder dan 90% akkoord gaat, dan kan de overeenkomst tussen Achmea en de belangenorganisaties vervallen. In dat geval is er geen aanbod voor consumenten. De juridische procedure zal dan verder gaan. De uitkomst daarvan is onzeker. 

Als je akkoord gaat met de regeling, dan geef je hiervoor finale kwijting. Dat betekent dat je afstand doet van je rechten om te procederen.

Wij hopen dat deze stap van Achmea ook de laatste andere maatschappijen, zoals Reaal en de Goudse, aanspoort met ons een regeling te treffen. Met a.s.r./Aegon, Achmea en Nationale-Nederlanden troffen we al eerder een schikking. 

Over regeling Reaal

Over regeling Reaal

De schikking heeft betrekking op beleggingsverzekeringen van de verzekeraars Reaal, Zwitserleven en alle rechtsvoorgangers, waarop in het verleden mogelijk te hoge kosten zijn ingehouden.

Voorbeelden van rechtsvoorgangers zijn Europelife, SNS, TVM, Univé en Winterthur. Bekijk het overzicht van alle merknamen.

Om mee te doen, moest je voor 15 februari 2024 zijn aangemeld als deelnemer bij ConsumentenClaim, de Consumentenbond, Stichting Woekerpolisproces, Vereniging Woekerpolis.nl of Wakkerpolis.

Indien je een polis hebt aangemeld die valt onder de regeling, ontvang je vanzelf bericht over de afhandeling. Controleer wel alvast je aanmelding op Mijn ConsumentenClaim en vul de eventueel ontbrekende gegevens aan.

 

Dat is nog niet te zeggen. Het gaat om veel polishouders, waarbij we steeds een persoonlijke berekening moeten maken. 

Zodra 90% van de deelnemers akkoord gaat met het voorstel, is de overeenkomst tussen de partijen definitief en starten we met het betalen van de vergoedingen. We denken dat de afhandeling minstens tot eind 2024 gaat duren.

Dat is nog niet te zeggen. Er vallen veel verschillende beleggingsverzekeringen onder de regeling.

Het exacte bedrag hangt af van het soort product, de productcategorie, de looptijd, de inleg en de betaalde premie. De tegemoetkoming per polishouder bedraagt minimaal enkele honderden euro’s en kan in een enkel geval oplopen tot meer dan tienduizend euro.

De komende maanden werken we dit uit en ontvangt iedereen een passend voorstel.

Nee, dat is sinds 15 februari 2024 niet meer mogelijk. 

De gemaakte afspraken door de belangenorganisaties gelden alleen voor de aangesloten deelnemers.

Ben je niet aangemeld, maar denk je wel recht te hebben op een compensatiebedrag. Neem dan contact op met Reaal. De verzekeraar treft een voorziening voor schrijnende gevallen en voor klanten die niet zijn aangesloten bij een van de belangenorganisaties en die niet eerder een vergoeding ontvingen. Aanmelden hiervoor kan op de website van Reaal.

Dat komt door de hoge kosten om te kunnen procederen. ConsumentenClaim zou bij voorkeur compensatie afdwingen voor alle gedupeerden, maar dat is in de praktijk meestal onhaalbaar vanwege de hoge juridische kosten. 

Wij kunnen en willen deze kosten niet op onze leden afwentelen. Daarom vragen we gedupeerden zich aan te melden bij ConsumentenClaim. Hiermee proberen we een zo goed mogelijk resultaat te behalen voor een zo groot mogelijke groep. 

Een bijkomend voordeel van deze methode is dat het sluiten van een goede deal meestal sneller gaat dan procederen. De afgelopen jaren hebben we al onze communicatiemiddelen ingezet om gedupeerden op te roepen zich bij ons te melden. 

De regeling is op basis van een no cure no pay vergoeding van 10% voor aangesloten klanten. Hiervan gaat een deel naar ConsumentenClaim en een deel naar de andere belangenbehartigers. Met deze inkomsten dekken we de kosten die we in de afgelopen jaren voor deze claim maakten. 

Daarnaast ontvangt ConsumentenClaim een extra vergoeding. Die gebruiken we om  de positie van consumenten in algemene zin te versterken. En om toekomstige collectieve acties te financieren.  

We kunnen hierover geen uitspraken doen, omdat het afhangt af van de persoonlijke situatie en het fiscale regime wat van toepassing is. Voor vragen hierover kan je het beste contact opnemen met de eigen (belasting)adviseur. 

De partijen hebben afgesproken dat de regeling doorgaat als minimaal 90% van de deelnemers hiermee akkoord gaat.

Als er minder dan 90% akkoord gaat, dan kan de overeenkomst tussen Athora (Reaal) en de belangenorganisaties vervallen. In dat geval is er geen aanbod voor consumenten. De juridische procedure van bijvoorbeeld Vereniging Woekerpolis gaat dan verder. De uitkomst daarvan is onzeker.

Als je akkoord gaat met de regeling, dan geef je hiervoor finale kwijting. Dat betekent dat je afstand doet van je rechten om te procederen.