Kredietclaim

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de kredietclaim? Veel vragen zijn ons al eens gesteld. Deze hebben we met de antwoorden op een rij gezet. Misschien dat jouw vraag er ook tussen staat!

Algemene vragen

Algemene vragen

Het Kifid heeft bepaald dat de variabele rente die je wordt gerekend, de marktrente moet volgen. Vanaf 2022 is na een lange daling de rente weer fors gestegen. Als je een doorlopend krediet met een variabele rente hebt, dan kan jouw kredietverstrekker jouw tarief verhogen.

Ja zeker, je kunt je met roodstand ook aanmelden voor de kredietclaim.

Nee, voor klanten van de Rabobank en haar dochterondernemingen Freo en Fideaal is het ‘no cure no pay’ percentage niet van toepassing. De Rabobank heeft inmiddels aangekondigd om klanten met een consumptief krediet te gaan compenseren.

Het meest eenvoudige is om te bellen met of een email te sturen aan je bank of kredietverstrekker en een kopie van je contract op te vragen. Je kunt ook gebruik maken van onze modelbrief.

Voor individuele vragen over jouw voorstel kun je ABN AMRO bellen op het nummer 088 – 226 26 09.

Je betaalt pas achteraf en uitsluitend als wij een resultaat voor je hebben bereikt. Als wij geen resultaat voor je bereiken, dan betaal je niets. Stel dat wij een resultaat van € 1.000 voor je bereiken en het no cure no pay percentage bedraagt 10%. Dan ontvang jij € 900 en wij € 100. Wij proberen echter altijd om het ‘no cure no pay’ percentage op de wederpartij te verhalen, zodat je mogelijk niets hoeft te betalen, maar wij kunnen op voorhand niet beloven dat dit lukt.

Voor de kredietclaim werken we op basis van ‘no cure no pay’. Het ‘no cure no pay’ percentage bedraagt 10% als wij niet hoeven te procederen en 20% als wij wel moeten procederen. Het tweede percentage is hoger, doordat wij extra kosten moeten maken bij procederen.

ConsumentenClaim en de Consumentenbond werken samen om de krachten te bundelen en een compensatieregeling af te dwingen voor gedupeerden. Daarvoor hebben wij samen de Consumentenbond Claimservice opgericht. Gedupeerde consumenten kunnen zich daar aanmelden voor de actie. Ben jij al aangemeld bij ConsumentenClaim of de Consumentenbond? Dan hoef je je  niet opnieuw aan te melden.

Over het aanmelden

Over het aanmelden

ALFAM is een kredietverstrekker en is 100% dochter van ABN AMRO. Het flexibel krediet is niet opgeheven, maar overgezet naar een nieuw systeem.

Aanmelden met een krediet van ABN AMRO, Alfam (waaronder Defam en Credivance) of ICS is per 5 september 2021 niet meer mogelijk.

Ja zeker, je kunt je in dat geval gewoon aanmelden. Belangrijk is wel dat je nog weet bij welke bank of kredietverstrekker je het krediet had afgesloten. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je toegang tot je digitale dossier, waar je de gegevens die je nog weet kunt vastleggen. Je kunt ook gebruik maken van ons modelbrief om je stukken op te vragen.

Aanmelden met een krediet van ABN AMRO, Alfam (waaronder Defam en Credivance) of ICS is per 5 september 2021 niet meer mogelijk.

De uitspraken van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) zijn gebaseerd op consumentenrecht. Het is nog onduidelijk of ondernemers hier ook een beroep op kunnen doen. Aangezien de onrechtmatige gedraging aan de kant van de bank of kredietverstrekker precies hetzelfde is, de rente is niet verlaagd terwijl dit wel had gemoeten, adviseren wij je om je wél aan te melden. Op die manier word je via onze nieuwsbrieven op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in deze zaak. Mocht compensatie voor zakelijke kredieten mogelijk zijn dan laten wij je dat via de nieuwsbrief weten.

Bij de banken waarmee wij inmiddels een regeling hebben getroffen is dit niet nodig. Dit betreft ABN AMRO, ING en Rabobank. Deze banken benaderen proactief hun klanten met een compensatieaanbod. Er zijn ook kredietaanbieders die nog geen compensatieregeling gereed hebben of hebben aangegeven niet te willen compenseren. In dat geval kan het verstandig zijn om je bij ons of een andere belangenbehartiger aan te sluiten.

De uitspraken van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) zien op kredieten met een variabele rente, zoals een doorlopend krediet of roodstand op een betaalrekening. Als je vooraf een vaste rente met je bank of kredietverstrekker hebt afgesproken, kun je geen beroep doen op de uitspraken.