Van extra geldpotje naar schulden 

Iedereen droomt van een financieel zorgeloze toekomst. Velen kozen daarom tussen 1997 en 2003 voor een aandelenleasecontract bij GroeiVermogen. Het leek een veelbelovende manier om hun oude dag te financieren. Daarentegen begaven zij zich op glad ijs.  

Beleggen met geleend geld 

Tussen 1997 en 2003 werden veel klanten door GroeiVermogen verleid met de belofte van financiële zekerheid. Zij hadden daarvoor geen dikke portemonnee nodig, want ze konden maandelijks een premie betalen. GroeiVermogen leek hiermee het antwoord te zijn op het aanvullen van het geldpotje voor de toekomst. Later bleek het te gaan om beleggen met geleend geld. Zij investeerden hun hard verdiende centen, zonder dat zij geïnformeerd waren van de risico’s.  

Verleid door de bank 

Verschillende partijen verkochten dit product, maar VSB Bank was de grootste aanbieder. Zij bracht deze op een opmerkelijke manier onder de aandacht. Op kantoren werden flyers en brochures royaal verspreid. Dit wekte de nieuwsgierigheid van klanten. Bankmedewerkers adviseerden een GroeiVermogenproduct af te nemen en zorgden ervoor dat klanten ter plekke een contract konden afsluiten.  

De risico’s waren niet duidelijk 

Na verloop van tijd betrok de lucht. Het werd duidelijk dat de aanbieders hun zorgplicht hadden geschonden. Klanten waren niet volledig geïnformeerd over de risico’s waaraan ze werden blootgesteld. Daarnaast bleek dat tussenpersonen, anders dan Fortis en VSB Bank, niet eens een vergunning hadden om een GroeiVermogencontract te mogen adviseren. 

Van achtergebleven rendement tot restschuld 

Hoge en onduidelijke kosten gepaard met tegenvallende beleggingsresultaten, zorgde voor veel minder rendement. Klanten kregen dus niet het geld dat hen werd voorgespiegeld, integendeel zelfs. Ze werden ineens geconfronteerd met torenhoge restschulden. Jarenlang verkeerde zij in een lastige situatie omdat hun financiële stabiliteit in gevaar was. 

Strijd voor gerechtigheid 

In 2005 begon de strijd voor gerechtigheid. Individuele procedures werden gevoerd en collectieve acties tegen GroeiVermogen werden gestart. Het bleek een lange strijd te worden. Met de laatste uitspraken van het hof in 2023 zijn er nieuwe ontwikkelingen. Zij die via Fortis of VSB bank een contract hadden afgesloten, hebben nu recht op 2/3 terugbetaling van hun betaalde restschuld, inclusief wettelijke rente. Zij die via een andere tussenpersoon een contract hebben afgesloten, krijgen ook nog eens hun inleg vergoed.  

Samen staan we sterker 

GroeiVermogen zorgde voor jaren van strijd, stress en financiële tegenvallers. Dankzij de inspanningen van meerdere belangenbehartigers, zoals ConsumentenClaim en zusterbedrijf Leaseproces, komt gerechtigheid steeds dichterbij.  

Heb jij destijds ook een GroeiVermogencontract afgesloten? Dan kun je je nog aanmelden voor deze claim.  

Jouw voordelen van een inschrijving: 

  • Het is gratis  
  • Snel en eenvoudig, binnen een paar minuten heb je het geregeld 
  • No-cure no-pay, je betaalt ons alleen als we een vergoeding voor je krijgen 

Heb je vragen of wil je jouw situatie aan ons voorleggen? Neem dan even contact op met onze klantenservice. 

Onderwerpen in dit artikel
Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Kom je ook in aanmerking?

Claim? Doe de check!

Je kent ons misschien wel van: