Nieuwsarchief 2019

Philips gedagvaard om compensatie voor beeldbuiskartel

Amsterdam, 1 augustus 2019 – De Consumentenbond stapt naar de rechter om Philips te dwingen consumenten te compenseren voor de verboden prijsafspraken die het concern jarenlang maakte. Eerdere juridische procedures en pogingen om tot een schikking te komen liepen op niets uit.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Philips en een aantal andere fabrikanten hebben zich jarenlang verrijkt over de rug van consumenten, die zo’n 10% teveel betaalden voor hun televisies en computermonitors. We hebben geprobeerd om met Philips tot een snelle oplossing te komen. Dat is niet gelukt. Maar linksom of rechtsom, dat geld moet terug. En daar gaan we voor proberen te zorgen’.

Beeldbuizenkartel

Philips maakte tussen 1996 en 2006 prijsafspraken met een fiks aantal andere beeldbuisfabrikanten, zoals Samsung, LG en Panasonic. Als gevolg hiervan betaalden consumenten jarenlang teveel voor hun televisies en computermonitoren. Voor zijn aandeel in het beeldbuizenkartel moest Philips in  totaal €509 miljoen aan boetes betalen.

Aanmelden

Consumenten die voor compensatie in aanmerking willen komen, moeten zich aanmelden.