Wereld bespaardag

Waarom willen wij geen 500 euro besparen?

Geld gaat niet over geld. Geld gaat over gedrag. Je doet iets wel of je doet iets niet. Dus wat wil jij? In één uur 500 euro verdienen? Of aan de slag en 500 euro besparen? 

Waarschijnlijk zeg je op de eerste vraag ja en op de tweede nee. Want je hebt helemaal geen tijd voor besparen. Besparen betekent administratief gedoe, uuuuuren vergelijken en fictieve rampen. Stel je voor dat je overstapt met je autoverzekering en het gaat mis! Tja, stel je voor dat je overstapt en het gaat goed! Dan heb je dus jaren teveel betaald terwijl dat niet nodig was.

Je geeft wel al je energie aan je werk, aan vrienden, aan de kinderen. Als je nu eens 1 uur in dit jaar aan JEZELF besteedt. Aan je EIGEN vaste lasten. Dan scheelt je dat gemiddeld genomen € 500,- per jaar. Dat is een dikke vette besparing en dat verdienen de meeste van ons niet in een uurtje werk voor de baas.

Maar waarom besparen hele volksstammen dan niet terwijl dat wel ‘logisch’ zou zijn? Dat komt door ons brein. Wij houden niet van verandering en gaan voor de status quo. Alles lekker houden zoals het is, op de automatische piloot. We nemen liever helemaal géén financiële beslissing (en dus actie) dan de verkeerde. Daarnaast hebben we een gruwelijke hekel aan verlies. Verliesaversie betekent dat een euro winst hetzelfde voelt als 2 euro verlies. Kortom we werken onszelf met dit gedrag ‘portemonnee technisch’ nogal tegen.  

Nu je dit weet is mijn advies: fiets vandaag om je eigen brein heen en bespaar WEL. Neem actie, het zijn namelijk jouw euro’s en niemand anders gaat het voor je doen. Ook mijn moeder (68 jaar) is na hevig verzet met zichzelf dit jaar overgestapt naar een andere energiemaatschappij. Resultaat? Nog steeds licht in huis en een besparing van € 320,- in nog geen half uurtje. Ze is nu wel erg boos ‘dat dit zo allemaal maar kan’. Desalniettemin lang leve internet en de vergelijkingssites. Wat moet je doen?   

Check één keer per jaar de grote maandelijkse vaste slurpers:

> Je energieleverancier
> Kabelboer/ internet
> Verzekeringen 

Heb je de smaak te pakken?

Kijk dan of je mogelijk teveel hebt betaald bij de aanschaf van je beeldbuistelevisie. Of heb je een beleggingsverzekering (gehad)? Check of het geen woekerpolis is, mogelijk krijg je hier nog geld voor terug.

En als jij een goede besparing hebt geregeld geef die kennis dan door aan alle (leuke) mensen om je heen!

eef contact
Eef van Opdorp, Financieel expert (Uitstel van Executie, RTL4)

Geld terug voor je oude beeldbuis?