Nieuwe overwinning in claim tegen TikTok

Woensdag 10 januari 2024 oordeelde de rechtbank dat Stichting Take Back Your Privacy exclusief de belangen van Nederlandse kinderen in de claim tegen TikTok mag behartigen. TikTok schendt volgens hen namelijk op grote schaal de privacy van ruim 1,5 miljoen Nederlandse kinderen. De stichting wordt hierbij ondersteund door ConsumentenClaim en de Consumentenbond.

De rechtbank bepaalde dat Take Back Your Privacy het meest geschikt is om de procedure namens 1,5 miljoen Nederlandse kinderen tegen TikTok te voeren. Stichting Massaschade & Consument, zal exclusief de belangen behartigen van de volwassen TikTok-gebruikers. Het vonnis betekent ook dat TikTok nu inhoudelijk moet reageren op de verwijten van Stichting Take Back Your Privacy. 

Collectieve actie
Friederike van der Jagt, voorzitter van Stichting Take Back Your Privacy: ‘Wij zijn zeer verheugd over deze uitspraak. De TikTok-zaak gaat nu echt om de inhoud draaien. Het platform moet zich verantwoorden voor schendingen van de privacywetgeving. Wij eisen dat TikTok Nederlandse minderjarige gebruikers een schadevergoeding betaalt voor het illegaal verzamelen en verhandelen van hun gegevens. Ook moet het platform verzamelde gegevens verwijderen en zich voortaan aan de wet houden. Nederlandse kinderen moeten in de toekomst veilig gebruik kunnen maken van TikTok.’

Illegaal
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Kinderen en ouders hebben er geen idee van hoezeer TikTok gebruikers in de gaten houdt en welke gegevens het al jaren illegaal verzamelt. Denk aan profielinformatie, video’s, foto’s, locatiegegevens en alles wat kinderen doen in de app. Bijvoorbeeld waar ze naar kijken, hoelang en wat ze leuk vinden. TikTok gebruikt deze data om miljarden winst te maken via gerichte advertentieverkoop. Ook stuurt het platform gegevens van kinderen naar het buitenland, onder meer naar China, zonder dat duidelijk is wat er vervolgens met die gegevens gebeurt. Dat moet stoppen.’

Tweede overwinning
Dit is de tweede overwinning in de collectieve actie die Stichting Take Back Your Privacy in 2021 startte met steun van ConsumentenClaim en de Consumentenbond. Eerder bepaalde de Nederlandse rechter al bevoegd te zijn om te oordelen over TikTok, ook al is het platform niet in Nederland gevestigd. 

Aanmelden nog mogelijk
Ouders of verzorgers van kinderen in Nederland die sinds 25 mei 2018 TikTok of musical.ly (de voorloper van TikTok) hebben gebruikt, kunnen zich nog steeds aanmelden. Aanmelden kan via Claimservice, ons samenwerkingsverband met de Consumentenbond.

Klik hier om je aan te melden

Onderwerpen in dit artikel
Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Kom je ook in aanmerking?

Claim? Doe de check!

Je kent ons misschien wel van: