Roeli was 30 jaar docent organisatiekunde en studentendecaan op een hogeschool. Doordat Roeli zuinig leefde en haar hypotheek in 13 jaar had afgelost, kon zij geld sparen voor haar pensioengat. Roeli werd ook een gedupeerde van de vermogensrendementheffing, oftewel ‘de Spaartaks’. Omdat Roeli niet behoort tot de groep mensen die op tijd bezwaar heeft gemaakt, probeert ze nu met behulp van ConsumentenClaim en de Consumentenbond alsnog haar geld terug te krijgen.
In 2016 kwam ik in Box 3 terecht, omdat ik boven de belastingvrije voet zat door het sparen. Samen met mijn contactpersoon van de Belastingdienst, bij wie ik 13 jaar op kantoor kwam, vulde ik altijd alles netjes in omdat ik jaarlijks zelf afloste. En vroeg ik of het niet raar was dat ik zoveel belasting betaalde over geld dat ik niet kreeg. Ik kreeg te horen dat dit de wet was en dat er niks aan gedaan kon worden. Toen ik net voor de covidpandemie met pensioen ging, moest ik ineens nóg meer belasting betalen. Bij de Belastingdienst wees niemand me op het feit dat er bezwaar gemaakt kon worden tegen deze hoge belastingen. In december 2021 hoorde ik plotseling dat de Hoge Raad aan bezwaarmakers van de Spaartaks had toegekend dat zij hun geld zouden terugkrijgen. Toen dacht ik: “ik had ook bij die bezwaarmakers willen horen.
Samen kun je financieel de krachten bundelen
Naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad in december 2021, ben ik research gaan doen op internet. Zo kwam ik uit bij ConsumentenClaim, waar ik me in januari 2022 heb ingeschreven.’
’Zeker, hoe meer mensen zich aanmelden, hoe beter. Als één mens klaagt, word je onder het kleed geveegd. Maar als honderdduizend mensen klagen, dán gebeurt er wat. In mijn eentje kan ik een advocaat niet betalen, maar samen kun je financieel de krachten bundelen. Belasting betalen over geld dat je niet hebt ontvangen, is diefstal. Ik hoop dat het recht en de rechtvaardigheid zegevieren.