In gesprek met Erica Verdegaal, financieel journalist

Vijf geldtips van Erica Verdegaal.

Econoom en financieel journalist Erica Verdegaal schrijft en spreekt al bijna dertig jaar over alles wat de mens doet met geld én wat geld doet met de mens. Als dochter van een ondernemer, leerde ze op jonge leeftijd hoe ze moest omgaan met geld. Vorige maand verscheen haar 16e boek; ‘Geld speelt geen rol’. Erica publiceerde onder meer in het Financieele Dagblad, NRC, Radar, Margriet, Opzij, Libelle, de Geldgids van de Consumentenbond, de Volkskrant en Plus magazine. En schrijft over thema’s zoals beleggen, pensioen, schulden, uitkomen met geld maar ook psychologie en geld.

Vertel eens over jouw nieuwe boek ‘Geld speelt geen rol’. Waar gaat het over?
‘Ik probeer al dertig jaar consumenten te waarschuwen voor financiële valkuilen. Tijden veranderen. Zo heb ik in de jaren negentig veel gepubliceerd over de risico’s van teakhoutbeleggingen, beleggingsverzekeringen, levensverzekeringen en aandelenleaseplannen. De term woekerpolis bestond toen nog niet. Tijdens de kredietcrisis in 2008 en 2009 schreef ik over de risico’s van de Ijslandse Icesave bank en de financiële producten van de toenmalige DSB bank. Nu gaat het over de enorme invloed van digitalisering en marketing op je geldzaken. Vandaar dat ik in het nieuwe boek, mij richt op de gevaren daarvan. Dit neemt namelijk op sluipende wijze ons leven over. En heeft invloed op hoe we met geld omgaan. Marketingwolven spelen daar op in en zorgen ervoor dat mensen makkelijk kopen. Consumenten moeten zich beter weren. Dat is mijn missie en in mijn boek beschrijf ik hoe je dat kunt doen.”

Hoe ken je ConsumentenClaim?
“Ik ken ConsumentenClaim al vanaf de oprichting en heb veel over ze geschreven in de loop der jaren. Ze doen goed werk. Consumenten moeten zich absoluut verdedigen als ze een oor zijn aangenaaid. Meestal lukt het niet om in je eentje een rechtszaak aan te spannen. Je inschrijven bij ConsumentenClaim is dan je enige kans om je recht te behalen. En om bedrijven een trap na te geven. Uiteindelijk wordt het geduld van het inschrijven beloond, dat zie je nu aan de behaalde successen in de woekerpolisaffaire. Daarom komt ConsumentenClaim in ‘Geld speelt geen rol’ voor.”

Vijf geldtips van Erica:

Tip 1: Beslis rationeler, zie het grotere plaatje in plaats van de details
Stel je doorkruist een woonwarenhuis, supermarkt of webwinkel. Neem, vlak voordat je afrekent, even pauze. Bekijk de spullen in je winkelkar en vraag je van elk ding af:

  • Waarom koop ik dit? Past het bij mijn waarden? Zo nee, weg ermee
  • Draagt het bij aan mijn toekomst en doelen? Zo nee, weg ermee

Tip 2: Neem bedenktijd
Een effectieve verkoper wil je graag laten beslissen in korte tijd zonder vergelijkingsmateriaal. Hij of zij biedt je dus (met een glimlach) een korting of een speciale aanbieding die alleen geldt als je nu beslist. Doe dat nooit, al lijkt het nog zo speciaal. Neem bedenktijd. Er zullen altijd weer nieuwe aanbiedingen van andere vriendelijke verkopers komen.

Tip 3: Voorkom grote aankoopmissers
Is een belegging, vakantiehuisje of appartement het geld echt waard? Dat ontdek je door het schrijven van een pre-mortem. Bij een pre-mortem bedenk je, voorafgaand aan een grote (financiële) beslissing, of je keuze op een compleet fiasco gaat uitdraaien. Je net aangekochte vakantiehuis blijkt een bouwval, je belegging halveert in waarde of je dure aankoop blijkt een waardeloze miskoop te zijn. Je noteert je pre-mortem als volgt:

1.Maak een gedetailleerde lijst van wat er bij de beslissing die je wilt nemen allemaal fout zou kunnen gaan, en wat de gevolgen en kosten daarvan zouden zijn voor jou.

2.Probeer voor elk van die mogelijke rampen een oplossing bedenken. Als je geen enkele oplossing kunt bedenken voor een groot risico dan kan het beter zijn om van de aankoop af te zien.

Tip 4: Vergeet het verleden
Stel de reparatie van je auto gaat je alweer 2.000 euro kosten. Is dat het waard? De truc is het verleden te vergeten. Vraag je af: Stel dat ik de auto gisteren cadeau kreeg. Zou ik er dan nu 2.000 euro aan besteden? Zo beslis je rationeler.

Tip 5: Zeg nee
Zeg altijd nee tegen een geschenk van een commerciële partij. Want gratis is nooit echt gratis. In onze consumptiemaatschappij gaat alleen de zon nog op voor niets.

Onderwerpen in dit artikel
Blijf op de hoogte

Ontvang de nieuwsbrief

Kom je ook in aanmerking?

Claim? Doe de check!

Je kent ons misschien wel van: