Rechter: Woekerpolis Zwitserleven (onderdeel van Reaal) was misleidend

De rechtbank Noord-Holland heeft in een zaak tussen een verzekerde en Zwitserleven geoordeeld dat er sprake is geweest van misleiding. Volgens de rechter was de manier van zakendoen door Zwitserleven onrechtmatig.

De verzekerde werd bij het afsluiten van zijn beleggingsverzekering verteld dat hij gemiddelde rendementen van 9% tot 18% per jaar kon gaan maken. Maar daarbij werd niet verteld dat er zelfs bij stijgende rendementen maar weinig winst of zelfs verlies zou kunnen worden gemaakt.

De rechter heeft uitgelegd hoe dat kan. Het heeft te maken met de koersschommelingen die aandelen vaak doormaken. Stel dat de koers na aankoop van de aandelen met 20% daalt, en daarna weer stijgt met 21%. Op het eerste oog lijkt het dan alsof er winst is gemaakt. Maar omdat het rendementspercentage van 21% wordt gerekend over de gedaalde aandelenwaarde is er juist verlies. Bij een inleg van 100 euro zouden de aandelen in het bovenstaande geval nog slechts 96,80 euro waard zijn.

Dit betekent dat zelfs bij een relatief hoog rendement het beloofde eindkapitaal waarschijnlijk niet gehaald zou gaan worden. Koersschommelingen op de aandelenbeurs komen immers geregeld voor. Zwitserleven had de verzekerde over de invloed van koerswisselingen moeten informeren. Nu zij dit heeft nagelaten is er volgens de rechter sprake van ‘misleiding’ en ‘schending van de zorgplicht’. Dat betekent dat Zwitserleven onrechtmatig heeft gehandeld en de verzekerde recht heeft op schadevergoeding.