Uitzending Radar 4-11-2019

Goudse in Radar

 

De Goudse gaf jarenlang misleidende offertes af

Amsterdam, 4 november 2019 – Uit onderzoek van ConsumentenClaim en Radar is gebleken dat Goudse Verzekeringen jarenlang te rooskleurige offertes voor beleggingsverzekeringen heeft afgegeven. Doordat met verkeerde sterftetafels werd gerekend, werden te hoge eindkapitalen aan klanten voorgerekend. Vanavond wordt in het televisieprogramma Radar om 20:30 uur op NPO 1 uitgebreid aandacht aan het onderwerp besteed.

De foute offertes kwamen aan het licht doordat een anonieme bron diskettes en cd-rom’s met de offertesoftware van de Goudse opstuurde. Deze software was van rechtsvoorganger Tiel Utrecht. Stef Smit van ConsumentenClaim: “We hebben de software geanalyseerd en kwamen tot de conclusie dat er eindkapitalen werden voorgerekend die nooit gehaald kunnen worden. Als je met zo’n verzekering aan het einde van de looptijd je hypotheek moet aflossen dan heb je een groot probleem.” De verkeerde offertes werden in ieder geval afgegeven van 1995 tot en met 2000, maar mogelijk over een langere periode. Op verzoek van Radar hebben Dr. Auke Plantinga van de Rijksuniversiteit Groningen en actuaris Jan Donselaar de offertes van de Goudse ook bekeken. Zij kwamen tot vergelijkbare conclusies.

Smit: “De Goudse heeft klanten met deze offertes jarenlang op het verkeerde been gezet. Dat moet rechtgezet worden.” Verzekerden van de Goudse die ook denken een foute offerte te hebben gekregen, kunnen zich melden bij ConsumentenClaim. Ook voor compensatie van te hoge kosten die op dit soort verzekeringen werden ingehouden, is aanmelden mogelijk.

Beleggingsverzekeringen staan ook wel bekend als woekerpolissen. Deze producten zijn bedoeld om te sparen voor pensioenopbouw of het aflossen van de hypotheek. Door de hoge kosten die verzekeraars inhouden, leveren deze verzekeringen veel minder op dan was beloofd. In het woekerpolisdossier werkt ConsumentenClaim samen met de Consumentenbond, Vereniging Woekerpolis.nl en de Stichting Woekerpolisproces. Samen vertegenwoordigen deze partijen ruim 140.000 gedupeerden met een woekerpolis.