TikTok verkoopt jouw gegevens

TikTok-claim

TikTok verzamelt veel te veel privé-informatie van kinderen en negeert daarmee de privacyregels. Dat is natuurlijk niet oké! Wil je ook dat TikTok hiermee stopt en een schadevergoeding betaalt?

Bekijk de kans op succes

4.Privacy

Wat is het probleem?

Privacywetgeving moet kinderen beschermen. Maar TikTok negeert dat en verzamelt veel privé-informatie van kinderen. Zónder toestemming van de ouders. Die informatie verkoopt TikTok voor veel geld aan adverteerders. Zo komt er allerlei persoonlijke informatie over kinderen terecht bij bedrijven die het niet mogen hebben.

Kortom, TikTok verdient onrechtmatig veel geld over de ruggen van kinderen. Dat wil je toch niet als (groot)ouder?

Klik hier voor meer informatie over de overtredingen van TikTok.

Verdient TikTok per
jaar aan kinderen
0 mld
Gemiddeld compensatie
bedrag per kind
0
Deelnemers aan de claim
0

Wat gaan wij eraan doen?
Wij en tienduizenden andere deelnemers vinden dat TikTok moet compenseren voor de schade die kinderen hebben geleden. En TikTok moet stoppen met deze praktijken. Ze moeten de privacy van kinderen respecteren en alle verzamelde gegevens verwijderen. Daar hebben kinderen recht op.

We zijn hoopvol dat dit ook echt gaat gebeuren, want we staan er bepaald niet alleen voor. Samen met de Consumentenbond en de stichting Take Back Your Privacy strijden we voor gerechtigheid. Vorig jaar is TikTok gedagvaard.

Meld je gratis aan via Claimservice

Het is nog steeds mogelijk om je aan te melden voor de TikTok-claim. Via onderstaande knop word je doorverwezen naar de website van Claimservice. 

Claimservice is een samenwerking tussen ConsumentenClaim en de Consumentenbond. Samen staan wij op voor consumenten die de dupe zijn geworden door bedrijven die hun machtspositie misbruiken. Wij zorgen dat je jouw geleden schade vergoed krijgt. Want samen sta je sterker! Om mee te doen aan de claim meld je je aan via Claimservice.

Sayed over de TikTok-claim

”De TikTok-claim gaat niet alleen over mij als individu, maar het gaat om de privacy van de samenleving. Het is belangrijk dat bedrijven niet zomaar gebruik kunnen maken van onze privégegevens. Bedrijven moeten daarvan afblijven.’’

Hoe werkt het?

Wij werken op basis van ‘no cure, no pay’. Je meld je dus gratis bij ons aan. Stelt de rechter ons in het gelijk? Dan ontvang je een schadevergoeding. Daarvan krijgen wij een klein percentage.

Meld je gratis en vrijblijvend aan

Meld je gratis aan met je naam en e-mailadres. Je aanmelding is in een paar minuten geregeld.

Wij zijn naar de rechter gestapt

We trekken hierin samen op met de Consumentenbond en de Stichting Take Back Your Privacy.

Je krijgt een vergoeding

Alleen bij resultaat ontvang je een schadevergoeding. Hier betaal je een klein percentage over. Als we geen schadevergoeding krijgen, betaal je niks. No cure, no pay dus.

De kans op succes

Inmiddels doen er ruim 50.000 mensen mee met deze claim en zijn er al wat uitspraken gedaan. Daarmee zien we de kans op succes voor al onze klanten met vertrouwen tegemoet. Dit is wat onze vakjurist ervan zegt:

Ruben, jurist ConsumentenClaim

“Dat de Nederlandse rechter mag oordelen in deze zaak is een grote stap vooruit. Dit betekent dat de rechter gaat bepalen wie de exclusieve belangenbehartiger gaat worden en de inhoudelijke behandeling van de zaak van start kan gaan. Een mooie stap op weg naar gerechtigheid.”

Waar staan we nu?

In de onderstaande tijdlijn vind je de belangrijkste gebeurtenissen tot nu toe voor deze claim. Klik de periodes open voor meer informatie.

TikTok wordt gelanceerd in Nederland. Het is een app waar gebruikers korte filmpjes kunnen opnemen en is razend populair onder jongeren.

In de Verenigde Staten wordt een schikking getroffen. Deze schikking vond plaats naar aanleiding van het schenden van de privacy van minderjarigen. 

TikTok heeft inmiddels 4,5 miljoen gebruikers in Nederland. De Autoriteit Persoonsgegevens start een onderzoek tegen TikTok wegens privacyschending.

Stichting Take Back Your Privacy wordt opgericht en start samen met Consumentenbond Claimservice een procedure tegen TikTok. De Stichting vordert een bedrag van 2 miljard van TikTok.

Op 25 oktober 2023 oordeelde de rechtbank Amsterdam in een tussenvonnis dat Stichting Take Back Your Privacy voldoet aan de eisen voor een massaschadeclaim. Daarmee is zij ontvankelijk, met uitzondering van één punt. Zij moet de financieringsovereenkomst met haar financier aanpassen. Pas dan kan de rechtbank definitief oordelen over de ontvankelijkheid. 

Stichting Take Back Your Privacy dient hierover op 8 november 2023 een akte in en daarna mag TikTok reageren. Daarna beoordeelt de rechtbank wie als exclusieve belangenbehartiger(s) wordt (worden) aangewezen.

Woensdag 10 januari 2024 oordeelde de rechtbank dat Stichting Take Back Your Privacy exclusief de belangen van Nederlandse kinderen in de claim tegen TikTok mag behartigen. De stichting wordt hierbij ondersteund door ConsumentenClaim de Consumentenbond. Stichting Massaschade & Consument, zal exclusief de belangen behartigen van de volwassen TikTok-gebruikers. Het vonnis betekent ook dat TikTok nu inhoudelijk moet reageren op de verwijten van Stichting Take Back Your Privacy. 

Heb je ook recht op compensatie?

Veelgestelde vragen

Je vindt hieronder de antwoorden op de vijf meestgestelde vragen. 

Deelname aan deze claim is op basis van ‘no cure, no pay’. Aanmelden is gratis. Als wij geen resultaat boeken betaal jij niets. Boeken we wel resultaat en komen we tot een regeling? Dan krijgen wij daar een percentage van. Voor deze claim bedraagt het percentage 25%.

We gaan compensatie eisen voor de Nederlandse gebruikers van TikTok die minderjarig zijn of waren (kinderen onder de 18 jaar).

Je kunt een schadevergoeding claimen wanneer jij of je kind TikTok gebruikte na 25 mei 2018. Jij of je kind was toen minderjarig of bent minderjarig. Maar je moet nu wel 18 jaar of ouder zijn om je aan te melden. Ben je nog minderjarig? Vraag dan je ouders/verzorgers de aanmelding voor je te doen.

Ben je een TikTok-gebruiker boven de 18 jaar of heb je geen TikTok-account? Kom op voor je rechten en maak een vuist tegen TikTok’s wanpraktijken. Meld je gratis aan en steun ons in dit gevecht. Samen staan we sterk!

Je kunt je aanmelden en ons steunen via het aanmeldformulier. Je hoeft geen lid te zijn van de Consumentenbond en je hoeft geen inschrijfgeld te betalen.

 • TikTok schendt de privacy- en consumentenrechten van de gebruikers van de TikTok-app. In het bijzonder van Nederlandse kinderen. Je denkt dat de app gratis is, maar dit is niet waar.
 • TikTok gebruikt de persoonsgegevens van jouw kind als voer voor zijn algoritme. Het bouwt een gedetailleerd profiel op van jouw kind. TikTok houdt bijvoorbeeld bij hoe lang en naar welke filmpjes jouw kind kijkt. Dit profiel gebruikt TikTok vervolgens om jouw kind zo lang mogelijk op de app te houden en om advertenties te verkopen. Via de (verslavende) app krijgt jouw kind ook weer de advertenties te zien. TikTok verdient op deze manier jaarlijks tientallen miljarden euro’s. Jouw kind is eigenlijk het product in plaats van de klant.
 • De gegevens van kinderen worden zonder jouw toestemming en dus in strijd met de wet verzameld, verwerkt en verkocht.
 • Gebruikers van TikTok worden hierover opzettelijk onvoldoende, onduidelijk en onjuist geïnformeerd. Bovendien verzamelt TikTok veel meer gegevens dan nodig is, zonder een geldige grondslag.

TikTok schendt op veel verschillende manieren de wet. Het onrechtmatig handelen van TikTok is in 3 categorieën samen te vatten.

 1. TikTok verwerkt op grote schaal persoonsgegevens van kinderen. De app heeft geen goed systeem om te controleren hoe oud gebruikers zijn. Ook niet of kinderen toestemming hebben van hun ouders.
 2. TikTok geeft opzettelijk slechte informatie over de privacy- en consumentenrechten van kinderen. Daarom zijn kinderen er niet van op de hoogte dat hun privacy- en consumentenrechten worden geschonden. Zij kunnen daardoor ook geen gebruik maken van hun rechten.
 3. TikTok stelt kinderen bloot aan een schadelijke situatie. De app kampt met beveiligingsproblemen. Persoonsgegevens worden naar landen als China gestuurd. Ook laat de app kinderen schadelijke video’s en sluikreclame zien.

Het is extra erg dat TikTok haar onrechtmatig handelen mede richt op kinderen. De TikTok-app is heel erg populair onder juist deze kwetsbare groep.

 • Volgens de Europese privacyregels moet een app privacyvriendelijk zijn. Dit wil bijvoorbeeld zeggen dat er zo min mogelijk privéinformatie verzameld moet worden. TikTok verzamelt juist onnodig ontzettend veel informatie.
 • Volgens de Europese privacyregels moet TikTok een goede reden hebben om privéinformatie van gebruikers te verzamelen. Wat een goede reden kan zijn, dat staat in de wet. TikTok verzamelt wel gegevens, maar heeft daarvoor niet een goede reden.
 • Voor kinderen onder de 16 jaar geldt dat de ouders toestemming moeten geven voor het maken van een profiel, het volgen en gebruiken van de app. TikTok doet dit niet en dit mag niet. 
 • Daarnaast is de privacyverklaring, waarin TikTok zou moeten uitleggen wat het doet, onleesbaar en onduidelijk. Zeker voor kinderen.

We vorderen een vergoeding van in elk geval 2 miljard euro. Deze moet verdeeld worden onder de kinderen die slachtoffer zijn geworden. Daarbovenop moet TikTok de gemaakte winst via zijn onrechtmatig handelen uitbetalen aan de kinderen in de vorm van een schadevergoeding.

Bij een schikking of positieve uitspraak krijg je een schadevergoeding uitgekeerd. Afhankelijk van hoeveel TikTok moet vergoeden van de rechter, wordt de hoogte van de vergoeding bepaald.

Bij een negatieve uitspraak krijg je geen schadevergoeding uitgekeerd. Je hoeft dan ook niets te betalen.

Staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan hier voor het totaaloverzicht van veelgestelde vragen over de TikTok-claim.

Bekijk het laatste nieuws

Er zijn regelmatig ontwikkelingen rond deze claim. De meest recente nieuwsberichten over deze claim vind je hieronder. Wil je op de hoogte gehouden worden van dit soort berichten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Oudere berichtgeving over de TikTok-claim vind je op deze pagina.

Aanmelden kan nog

Andere interessante claims

Beeldbuisclaim

Beeldbuisclaim

Grote kans dat je tussen 1996 en 2006 een televisie hebt gekocht.

Dieselclaim

Dieselclaim

Autofabrikanten sjoemelen jarenlang met de software in hun dieselauto’s.

TikTok-claim

TikTok verzamelt veel te veel privéinformatie van kinderen.

Spaartaks

1,3 miljoen Nederlanders hebben te veel belasting betaald over hun vermogen.

Je kent ons misschien wel van: