TikTok verkoopt jouw gegevens

TikTok-claim

TikTok verzamelt veel te veel privé-informatie van kinderen en negeert daarmee de privacyregels. Dat is natuurlijk niet oké! Wil je ook dat TikTok hiermee stopt en een schadevergoeding betaalt?

Bekijk de kans op succes

TikTok claim

Wat is het probleem?

Privacywetgeving moet kinderen beschermen. Maar TikTok negeert dat en verzamelt veel privé-informatie van kinderen. Zónder toestemming van de ouders. Die informatie verkoopt TikTok voor veel geld aan adverteerders. Zo komt er allerlei persoonlijke informatie over kinderen terecht bij bedrijven die het niet mogen hebben.

Kortom, TikTok verdient onrechtmatig veel geld over de ruggen van kinderen. Dat wil je toch niet als (groot)ouder?

Klik hier voor meer informatie over de overtredingen van TikTok.

0 mld
Verdient TikTok per
jaar aan kinderen
0
Gemiddeld compensatie
bedrag per kind
0
Deelnemers aan de claim

Wat gaan wij eraan doen?
Wij en tienduizenden andere deelnemers vinden dat TikTok moet compenseren voor de schade die kinderen hebben geleden. En TikTok moet stoppen met deze praktijken. Ze moeten de privacy van kinderen respecteren en alle verzamelde gegevens verwijderen. Daar hebben kinderen recht op.

We zijn hoopvol dat dit ook echt gaat gebeuren, want we staan er bepaald niet alleen voor. Samen met de Consumentenbond en de stichting Take Back Your Privacy strijden we voor gerechtigheid. Vorig jaar is TikTok gedagvaard.

Meld je gratis aan via Claimservice

Het is nog steeds mogelijk om je aan te melden voor de TikTok-claim. Via onderstaande knop word je doorverwezen naar de website van Claimservice. 

Claimservice is een samenwerking tussen ConsumentenClaim en de Consumentenbond. Samen staan wij op voor consumenten die de dupe zijn geworden door bedrijven die hun machtspositie misbruiken. Wij zorgen dat je jouw geleden schade vergoed krijgt. Want samen sta je sterker! Om mee te doen aan de claim meld je je aan via Claimservice.

Sayed over de TikTok-claim

”De TikTok-claim gaat niet alleen over mij als individu, maar het gaat om de privacy van de samenleving. Het is belangrijk dat bedrijven niet zomaar gebruik kunnen maken van onze privégegevens. Bedrijven moeten daarvan afblijven.’’

Hoe werkt het?

Wij werken op basis van ‘no cure, no pay’. Je meld je dus gratis bij ons aan. Stelt de rechter ons in het gelijk? Dan ontvang je een schadevergoeding. Daarvan krijgen wij een klein percentage.

Meld je gratis en vrijblijvend aan

Meld je gratis aan met je naam en e-mailadres. Je aanmelding is in een paar minuten geregeld.

Wij zijn naar de rechter gestapt

We trekken hierin samen op met de Consumentenbond en de Stichting Take Back Your Privacy.

Je krijgt een vergoeding

Alleen bij resultaat ontvang je een schadevergoeding. Hier betaal je een klein percentage over. Als we geen schadevergoeding krijgen, betaal je niks. No cure, no pay dus.

De kans op succes

Inmiddels doen er ruim 50.000 mensen mee met deze claim en zijn er al wat uitspraken gedaan. Daarmee zien we de kans op succes voor al onze klanten met vertrouwen tegemoet. Dit is wat onze vakjurist ervan zegt:

Ruben, jurist ConsumentenClaim

“Dat de Nederlandse rechter mag oordelen in deze zaak is een grote stap vooruit. Dit betekent dat de rechter gaat bepalen wie de exclusieve belangenbehartiger gaat worden en de inhoudelijke behandeling van de zaak van start kan gaan. Een mooie stap op weg naar gerechtigheid.”

Waar staan we nu?

In de onderstaande tijdlijn vind je de belangrijkste gebeurtenissen tot nu toe voor deze claim. Klik de periodes open voor meer informatie.

TikTok wordt gelanceerd in Nederland. Het is een app waar gebruikers korte filmpjes kunnen opnemen en is razend populair onder jongeren.

In de Verenigde Staten wordt een schikking getroffen. Deze schikking vond plaats naar aanleiding van het schenden van de privacy van minderjarigen. 

TikTok heeft inmiddels 4,5 miljoen gebruikers in Nederland. De Autoriteit Persoonsgegevens start een onderzoek tegen TikTok wegens privacyschending.

Stichting Take Back Your Privacy wordt opgericht en start samen met Consumentenbond Claimservice een procedure tegen TikTok. De Stichting vordert een bedrag van 2 miljard van TikTok.

De rechtbank oordeelt dat de Nederlandse rechter de procedure kan behandelen en staat geen vertraging van de procedure toe.

Op 20 september 2023 doet de rechter uitspraak over wie er wordt aangewezen als exclusieve belangenbehartiger. 

Heb je ook recht op compensatie?

Veelgestelde vragen

Je vindt hieronder de antwoorden op de vijf meestgestelde vragen. 

Ja! Je kunt je zeker nog aanmelden. Klik hier om naar het aanmeldformulier te gaan.

Aanmelden en steunen kost niets.  Your Privacy. Wij willen niet dat de gedupeerden van TikTok geld moeten investeren om hun recht te halen. Bij deelname aan de claim is er sprake van ‘no cure, no pay’:

BPGL Funding I Limited treedt op als financier van de TikTok actie. De financier zorgt ervoor dat de zaak gedaan kan worden op basis van ‘no cure no pay’. Dat wil zeggen dat de financier alleen iets krijgt bij succes, in de vorm van een schikking of een uitspraak.

Als je dus deel neemt aan de claim en er een vergoeding wordt toegewezen, dan heeft de financier recht op 22% van de opbrengst, en een compensatie van de kosten die zijn gemaakt voor de TikTok-actie, waarbij geldt dat financier nooit meer dan 25% kan krijgen van de totale opbrengst. Indien er niets wordt toegewezen, dan krijgt de financier ook niets en moet het de kosten voor lief nemen.

We vorderen een vergoeding van in elk geval 2 miljard euro. Deze moet verdeeld worden onder de kinderen die slachtoffer zijn geworden. Daarbovenop moet TikTok de gemaakte winst via zijn onrechtmatig handelen uitbetalen aan de kinderen in de vorm van een schadevergoeding.

Bij een schikking of positieve uitspraak krijg je een schadevergoeding uitgekeerd. Afhankelijk van hoeveel TikTok moet vergoeden van de rechter, wordt de hoogte van de vergoeding bepaald.

Bij een negatieve uitspraak krijg je geen schadevergoeding uitgekeerd. Je hoeft dan ook niets te betalen.

Staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan hier voor het totaaloverzicht van veelgestelde vragen over de TikTok-claim.

Bekijk het laatste nieuws

Er zijn regelmatig ontwikkelingen rond deze claim. De meest recente nieuwsberichten over deze claim vind je hieronder. Wil je op de hoogte gehouden worden van dit soort berichten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Oudere berichtgeving over de TikTok-claim vind je op deze pagina.

Aanmelden kan nog

Andere interessante claims

Beeldbuisclaim

Beeldbuisclaim

Grote kans dat je tussen 1996 en 2006 een televisie hebt gekocht.

Dieselclaim

Dieselclaim

Autofabrikanten sjoemelen jarenlang met de software in hun dieselauto’s.

TikTok-claim

TikTok verzamelt veel te veel privéinformatie van kinderen.

Spaartaks

1,3 miljoen Nederlanders hebben te veel belasting betaald over hun vermogen.

Je kent ons misschien wel van: