Je werd niet gewaarschuwd voor de risico's

Fortis GroeiVermogenclaim

Fortis heeft klanten onvoldoende geïnformeerd over de aandelenleaseproducten ‘VermogensVersneller’ en ‘GroeiVermogen’. Gedupeerden raakten hierdoor hun inleg kwijt en hielden vaak een restschuld over. Zij hebben recht op een terugbetaling van ⅔ van de restschuld, inclusief wettelijke rente. Wil jij dit ook?

Wat is de kans op succes

Kredietclaim

Wat is het probleem?

In de periode tussen 1997 tot 2001 zijn er ongeveer 40.000 ‘GroeiVermogen’ en ‘VermogensVersneller’ contracten verkocht. Fortis heeft bij de verkoop de zorgplicht geschonden. Dit wil zeggen dat je als klant niet voldoende bent gewaarschuwd voor de risico’s.

Verkocht
0
Producten
0
Gemiddelde restschuld
0

Er werd niet uitgelegd dat klanten bij dalende beurskoersen ernstig in de problemen konden komen. Na de beurscrash in 2001 raakten velen dan ook hun spaargeld kwijt en kregen zij een restschuld op de koop toe.

Meld je gratis aan

Wanneer je meedoet met de Fortis GroeiVermogenclaim verwerkt ConsumentenClaim je persoonsgegevens om uitvoering te kunnen geven aan de met jou te sluiten overeenkomst, bijvoorbeeld om je aanmelding te registreren en om je op de hoogte te houden van de ontwikkelingen met betrekking tot de Fortis GroeiVermogenclaim. Meer informatie over de verwerking van jouw persoonsgegevens kun je lezen in onze privacyverklaring 

Voorbeeldbrief

Ben je niet meer in het bezit van het desbetreffende deelnamebewijs en/of het lease-overzicht van jouw GroeiVermogen of VermogensVersneller product? Dan kun je deze opvragen door middel van de onderstaande voorbeeldbrief.

Download voorbeeldbrief

Wat zeggen klanten?

Deelnemer Rheza

“Ik vind het heel belangrijk dat andere mensen zich ook aanmelden bij ConsumentenClaim. Hoe meer mensen, hoe meer massa en hoe groter de kans op een succesvolle uitkomst is. Het is belangrijk dat bedrijven zich realiseren dat ze met mensen te maken hebben en dat ze niet alleen maar geld kunnen vangen.”

Hoe werkt het?

Wij werken op basis van ‘no cure, no pay’. Je meld je gratis bij ons aan. Stelt de rechter ons in het gelijk? Dan ontvang je een schadevergoeding. Daarvan ontvangen wij een percentage. Voor deze claim is dit 25%.

Meld je gratis en vrijblijvend aan

Meld je gratis aan met je naam en je e-mailadres. Je aanmelding is binnen een paar minuten geregeld.

Wij zijn al naar de rechter gestapt

Onze zusterorganisatie Leaseproces procedeert al tegen GroeiVermogen sinds 2005.

Je krijgt een vergoeding

Als we ons gelijk halen of tot een regeling komen waarbij wordt uitgekeerd, krijg je een schadevergoeding. Behalen we geen resultaat? Dan betaal je niks. No cure, no pay dus.

De kans op succes

Onze zusterorganisatie Leaseproces procedeert al vanaf 2005 tegen GroeiVermogen, maar nu is er een belangrijke overwinning behaald bij het gerechtshof. Hiermee komen klanten met een  Fortis GroeiVermogen contract in aanmerking voor compensatie. De rechter heeft bepaald dat zij recht hebben op terugbetaling van ⅔ van de restschuld, inclusief wettelijke rente.

En als klanten het contract via een tussenpersoon hebben afgesloten, kunnen zij zelfs in aanmerking komen voor 100% vergoeding van de inleg en restschuld.

Joost, jurist ConsumentenClaim

“Dat na bijna 20 jaar over de vergoedingsverplichting van Fortis Groeivermogen is beslist, is een late stap, maar eentje in de goede richting. Het is daarom logisch om nu te kiezen voor belangenbehartiging door ConsumentenClaim.” 

Waar staan we nu?

In de onderstaande tijdlijn vind je de belangrijkste gebeurtenissen tot nu toe voor deze claim. Klik de periodes open voor meer informatie.

Er is in veel individuele zaken geprocedeerd tegen GroeiVermogen. In sommige gevallen waren de uitgesproken vonnissen maar deels positief, daarom is er in 2005 een collectieve procedure gestart. Dit heeft ervoor gezorgd dat eventuele vorderingen op GroeiVermogen niet verjaarden.

De collectieve procedure eindigde pas in 2019. Er werd namelijk eerst bij de rechtbank geprocedeerd en later ook nog eens voor een lange periode in hoger beroep bij het gerechtshof te Arnhem. Uiteindelijk besliste het gerechtshof op 20 augustus 2019 dat klanten van GroeiVermogen en VermogensVersneller onvoldoende informatie hebben gekregen. Hierdoor werd duidelijk welke zaken in aanmerking komen voor een schadevergoeding.  

Na de beslissing van het gerechtshof heeft zusterorganisatie Leaseproces geprobeerd met GroeiVermogen een schikking te treffen. Dit wilde GroeiVermogen niet en zij gaf aan dat gedupeerden individueel moesten procederen. Daarom is Leaseproces eind 2020 een aantal individuele procedures begonnen.

Een van deze individuele procedures leidde tot een tussenarrest van het gerechtshof te Arnhem, waarin werd beslist dat de vorderingen op GroeiVermogen niet voor 20 november 2024 verjaard kunnen zijn. Dit is de reden dat iedereen met een GroeiVermogenproduct alsnog kan meedoen met de claim.

Heb je ook recht op compensatie?

Veelgestelde vragen

Je vindt hieronder de antwoorden op de vijf meestgestelde vragen.

Je kunt je aanmelden als je een ‘GroeiVermogen’ of ‘VermogensVersneller’ product hebt afgesloten waarbij je een restschuld hebt opgelopen óf als je het product hebt afgesloten via een tussenpersoon.

Je hebt altijd recht op terugbetaling van ⅔ van de betaalde restschuld, inclusief wettelijke rente. In sommige gevallen, wanneer je het contract hebt afgesloten via een tussenpersoon, niet zijnde VSB Bank of Fortis bank, heb je zelfs recht op vergoeding van 100% van de schade, waaronder ook het verlies van je inleg.

Deelname aan deze claim is op basis van ‘no cure, no pay’. Aanmelden is gratis. Als wij geen resultaat boeken betaal jij niets. Boeken we wel resultaat en komen we tot een regeling? Dan krijgen wij daar een percentage van. Voor deze claim bedraagt het percentage 25%.

In eerste instantie meld je je gewoon aan met je persoonsgegevens. Heb je nog documenten van je destijds afgesloten product(en)? Dan upload je deze eenvoudig in je dossieromgeving waar je toegang tot krijgt na je aanmelding. Als je de documenten nu niet bij de hand hebt, is dat geen enkel probleem en kun je je gewoon aanmelden.

Het zijn beide effectenlease-overeenkomsten. Uit de contracten is dat niet makkelijk af te leiden maar het gaat om een belegging met geleend geld.

Bij het product GroeiVermogen betaal je gedurende 15 jaar een “deelnamebedrag” bestaande uit rente en aflossing.

Bij het product VermogensVersneller betaal je een “deelnamebedrag” bestaande uit rente en een premie van 15,25% over de aankoopsom voor een extra winstmogelijkheid (die mogelijkheid wordt de “Winstversneller” genoemd). Bij de VermogensVersneller was het mogelijk om een verzekering (0% Koersrisico) af te sluiten zodat het risico op een restschuld werd afgekocht.

GroeiVermogen moet ⅔ van de betaalde restschuld vergoeden. Gemiddeld bedraagt deze € 1.500.

In sommige gevallen moet GroeiVermogen de volledige schade vergoeden. Het gaat dan zowel om de betaalde inleg als de restschuld. Dit is het geval als het product is afgesloten via een adviserende tussenpersoon zonder vergunning en GroeiVermogen daarvan op de hoogte had moeten zijn.

Over de schadevergoeding moet GroeiVermogen ook de wettelijke rente betalen.

Staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan hier voor het totaaloverzicht van veelgestelde vragen over Fortis GroeiVermogen

Bekijk het laatste nieuws

Er zijn regelmatig ontwikkelingen rond deze claim. De meest recente nieuwsberichten over deze claim vind je hieronder. Wil je op de hoogte gehouden worden van dit soort berichten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Oudere berichtgeving over GroeiVermogen vind je op deze pagina.