Persbericht

Patiënten eisen btw terug

Amsterdam, 7 maart 2017 – De Nederlandse Patiëntenvereniging voor Acupunctuur (NPVA) en ConsumentenClaim zijn gezamenlijk een actie gestart om ervoor te zorgen dat patiënten onterecht geheven btw terugkrijgen. Ruim 3 jaar lang betaalden honderdduizenden patiënten 21% te veel voor niet-reguliere zorg zoals acupunctuur, homeopathie en chiropractie. In totaal gaat het om ruim € 200 miljoen aan btw die tussen 1-1-2013 en 01-4-2016 door zorgverleners verplicht moest worden afgedragen. Hoewel de Hoge Raad al in 2015 bepaalde dat de btw-heffing in strijd is met Europese regelgeving, hebben patiënten nog altijd hun geld niet teruggekregen. Hetzelfde geldt voor zorgverleners die nog geen compensatie hebben ontvangen voor de door hen gemaakte uitvoeringskosten. Met de actie willen beide belangenorganisaties een oplossing forceren.

Gedupeerde patiënten worden opgeroepen om zich massaal aan te sluiten. Deelname aan de actie is volledig kosteloos. “Het is belachelijk dat mensen al zolang op hun geld moeten wachten. Er moet nu heel snel een compensatieregeling komen.”, zegt Stef Smit van ConsumentenClaim. Naar schatting gaat het gemiddeld om een bedrag van rond de € 200,- per patiënt over een periode van ruim 3 jaar. Na jarenlange procedures werd de btw-heffing op 1 april 2016 door de staatssecretaris teruggedraaid. Terugbetaling van de ten onrechte geïnde btw laat echter nog steeds op zich wachten. Roland Pluut, die namens de NPVA de eerdere acties voerde, laat namens de vereniging weten zich erover te verbazen dat de politiek niet in actie komt. Hij vult aan: “Politici moeten hun verantwoordelijkheid nemen en opkomen voor de belangen van patiënten en zorgverleners. Iedereen spreekt er schande van, maar niemand doet wat.” De NPVA heeft de afgelopen periode al geprobeerd om met het ministerie van financiën tot een oplossing te komen. Indien er geen oplossing komt, worden nieuwe procedures niet uitgesloten.

Meer informatie over en aanmelden voor de Btw-claim Zorg is online beschikbaar via de website van de NPVA (www.npva.nl/btwclaimzorg) en ConsumentenClaim (www.consumentenclaim.nl/claims/btwclaimzorg). De claim wordt behandeld als maatschappelijke claim. Dit houdt in dat aan deelnemers geen vergoeding of bijdrage wordt gevraagd.