Kern van de zaak

Ruim 3 jaar lang betaalden patiënten 21% te veel voor niet-reguliere zorg zoals acupunctuur, homeopathie en chiropractie. ConsumentenClaim voerde samen met de Nederlandse Patiëntenvereniging voor Acupunctuur (NPVA) actie om ervoor te zorgen dat patiënten hun te veel betaalde geld terugkrijgen.

Waar gaat het om?
De regering besloot om per 1 januari 2013 btw te heffen op niet-reguliere zorg. Deze heffing was in strijd met Europese regelgeving. Pas nadat meerdere rechters en zelfs de Hoge Raad patiënten en zorgverleners in het gelijk stelden, werd de maatregel op 1 april 2016 voor een belangrijk deel teruggedraaid. Als de behandelingen zijn verricht door een arts of therapeut die aan de nieuw vastgestelde kwaliteitseisen voldoet, dan is er met terugwerkende kracht geen btw verschuldigd. In alle andere gevallen blijft btw wel verschuldigd.

Het gevolg van de ten onrechte ingevoerde btw-heffing is dat honderdduizenden patiënten tussen 1 januari 2013 en 1 april 2016 naar schatting ruim 200 miljoen euro te veel voor hun behandelingen hebben betaald. Dit geld moet terug naar de patiënt.

NPVA_logo_internet