Nieuwsarchief

Europees Hof bekrachtigt boete Philips                                   
Op 9 september 2015 heeft het Europees Hof bepaald dat de eerder aan Philips opgelegde boete voor deelname aan het beeldbuiskartel volledig in stand dient te blijven. Door verboden prijsafspraken betaalde iedereen circa 10% teveel voor een televisie of computermonitor. Deze uitspraak opent de weg voor een compensatieregeling voor gedupeerden. Eerder stelde Philips al kopers in de VS schadeloos. 

ConsumentenClaim, gepubliceerd op 9 september 2015

Beelbuizenkartel kost Philips nog € 200 miljoen                                   
In 2012 kreeg Philips reeds een boete van € 509 miljoen opgelegd van de Europese Commissie voor haar betrokkenheid bij het beeldbuizenkartel. Nu lopen er nog diverse juridische procedures om voor gedupeerden schadevergoeding te verhalen. Philips heeft € 200 miljoen gereserveerd voor de afwikkeling van deze juridische procedures. Zo blijkt uit haar jaarverslag. 

FD, gepubliceerd op 25 februari 2015

Oprichting stichting Beeldbuisclaim
Wij wachten de zaak bij het Europees Hof niet langer af en ondernemen juridische stappen. Om collectief te procederen, hebben wij dit jaar de Stichting Beeldbuisclaim opgericht en een sommatiebrief verzonden aan Philips. Indien Philips niet in gesprek wil gaan over een schadevergoedingsregeling, starten we de procedure tegen Philips en de andere merken.  

ConsumentenClaim, gepubliceerd op 15 december 2014

Korte update

  • Alle beeldbuisfabrikanten zijn inmiddels door ons aansprakelijk gesteld.
  • De fabrikanten wensen eerst het ingestelde hoger beroep tegen de opgelegde boetes af te wachten.
  • Het Europese Hof heeft in het hoger beroep nog geen uitspraak gedaan. Het is onduidelijk wanneer de uitspraak precies komt. Zodra er nieuws is, laten wij dit weten via deze website. 

ConsumentenClaim, gepubliceerd op 14 april 2014

Hoogste kartelboete sinds 1969
Uit een update van de Europese Commissie blijkt dat de beeldbuiszaak koploper is op het gebied van kartelboetes. De Europese Commissie legde vooralsnog een boete op van maar liefst € 1.470.515.000. Dit is de hoogste boete sinds 1969. Aangezien er nog geen definitieve uitspraak is, kan dit nog wijzigen. Lees hier het rapport van de Europese Commissie (zie paragraaf 1.5).

ConsumentenClaim, gepubliceerd op 25 februari 2014 

HP beschuldigt LG en Philips van onderlinge prijsafspraken
Volgens technologiebedrijf HP hebben LG en Philips tussen 2004 en 2010 prijsafspraken gemaakt omtrent cd-, dvd- en Blu-Ray-spelers. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan samenzweringen om offertes voor HP, Dell en Microsoft te manipuleren, waardoor deze bedrijven uiteindelijk teveel betaalden voor de optische stations. HP heeft een zogeheten antitrust-aanklacht ingediend bij een rechtbank in Amerika. Lees meer.

ConsumentenClaim, gepubliceerd op 25 oktober 2013

Registratie voor beeldbuisclaim nu ook mogelijk in Engeland
Vanaf vandaag is registratie voor de beeldbuisclaim ook mogelijk voor gedupeerde Britse consumenten. In Nederland hebben zich al ruim 45.000 mensen aangemeld voor de claim. De Europese Commissie stelde enkele maanden geleden dat beeldbuisfabrikanten als Philips en LG verboden prijsafspraken hebben gemaakt. ConsumentenClaim wil het geld dat mensen als gevolg daarvan te veel hebben betaald, terugeisen. Britten kunnen zich vanaf vandaag gratis registreren op www.tvclaim.com. Lees hier meer.

ConsumentenClaim, gepubliceerd op 11 juni 2013

Kartelschade moet makkelijker te verhalen zijn
Volgens de Europese Commissie moet het in de toekomst makkelijker worden voor consumenten en kleine bedrijven om kartelschade te verhalen. Brussel signaleert dat nog niet vaak de gang naar een rechter wordt gemaakt om schade te verhalen. Een van de plannen van de Europese Commissie is om nationale rechters  de macht te geven bedrijven te dwingen om bewijzen openbaar te maken als slachtoffers compensatie claimen. Daarnaast moet de vaststelling van een kartel door een bevoegde mededingingsautoriteit automatisch gaan gelden als bewijs voor nationale rechters in alle EU-lidstaten. Het Europees Parlement en de lidstaten moeten nog instemmen met het voorstel. Lees meer.

Nu.nl, gepubliceerd op 11 juni 2013

Philips opnieuw verdacht van kartel
Philips wordt opnieuw verdacht van betrokkenheid bij een kartel. De verboden prijsafspraken zouden voor 2006 hebben plaatsgevonden tussen een aantal grote chipproducenten die ondermeer chips maken voor mobiele telefoons, bank- en identiteitskaarten. De Europese Commissie heeft de betreffende bedrijven aangeschreven. Dat is de eerste stap in het onderzoek naar mogelijke kartelvorming en uiteindelijk een boete. Die kan oplopen tot 10% van de jaaromzet.

Telegraaf.nl, gepubliceerd op 22 april 2013

Panasonic en MTPD ook in hoger beroep
Uit door de Europese Commissie gepubliceerde stukken blijkt dat de beeldbuisproducenten Panasonic en MTPD net als Philips in hoger beroep zijn gegaan tegen de opgelegde boete. Naast de hoogte van de boete richten de bezwaren zich hier vooral op de betrokkenheid bij het kartel vóór 10 februari 2003.

ConsumentenClaim, gepubliceerd op 15 april 2013

Opnieuw boete voor Philips
Philips krijgt in Oostenrijk een boete van bijna 3 miljoen euro voor verboden prijsafspraken met de detailhandel, over onder meer televisies en andere elektronica. Dat heeft de Oostenrijkse toezichthouder BWB bekendgemaakt. Een en ander heeft zich afgespeeld tussen 2009 en 2012. Volgens Oostenrijkse media heeft Philips in die jaren prijsafspraken gemaakt met Mediamarkt/Saturn. Lees meer.

Nos.nl, gepubliceerd op 1 maart 2013

Meer dan 25.000 aanmeldingen binnen een week
Binnen een week hebben meer dan 25.000 mensen zich aangemeld met hun beeldbuisclaim. Niet alleen particulieren hebben zich laten registreren, maar ook bijvoorbeeld bedrijven met in één keer 500 toestellen. Het meest voorkomende merk is Philips, maar ook Panasonic, Sony, JVC en Samsung staan in de top 5. 

RTL Nieuws, gepubliceerd op 22 februari 2013

Dell klaagt Philips aan om beeldbuiskartel
De Amerikaanse computerfabrikant Dell heeft donderdag 21 februari bekendgemaakt in de VS een klacht te hebben ingediend tegen Philips. De zaak gaat over verboden prijsafspraken tussen beeldbuisproducenten. Dit werkte door in de prijs voor televisie- en computerfabrikanten, waaronder Dell. Hierdoor ging de prijs voor consumenten omhoog. 

FD.nl, gepubliceerd op 21 februari 2013

Aantal aanmeldingen loopt snel op
Op zondagavond heeft ConsumentenClaim gemeld dat er ondertussen 7500 aanmeldingen zijn binnengekomen. Directeur Stef Smit weet niet hoeveel mensen zich uiteindelijk zullen aanmelden. 'Maar het gaat om een potentieel van miljoenen consumenten. Je moet alleen wel de bon hebben en de moeite doen.'

Kassa.vara.nl, gepubliceerd op 18 februari 2013 

Binnen dag vijfduizend aanmeldingen
Afgelopen weekend hebben meer dan vijfduizend mensen zich gemeld bij ConsumentenClaim met hun televisie of computerscherm. Tussen 1996 en 2006 betaalden consumenten zo'n 10% te veel voor hun tv of computerscherm door kartelafspraken. Lees meer.

Volkskrant.nl, gepubliceerd op 17 februari 2013

Duizend aanmeldingen Beeldbuisclaim
Sinds zaterdag 16 februari kunnen mensen die in de periode van 1996 t/m 2006 een tv of computerscherm hebben gekocht, zich melden bij ConsumentenClaim. Rond het middaguur waren er al duizend aanmeldingen binnen. Door verboden prijsafspraken tussen beeldbuisproducenten zijn televisies en computerschermen jarenlang voor teveel geld verkocht. ConsumentenClaim roept gedupeerden op zich te melden met hun toestel. Lees meer.

NRC.nl, gepubliceerd op 16 februari 2013 

Boete betekent flink nettoverlies voor Philips
Philips heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een nettoverlies geleden van 355 miljoen euro. Dat maakte het concern op 29 januari 2013 bekend. De cijfers werden flink gedrukt door een boete van ruim 500 miljoen euro uit Brussel voor verboden prijsafspraken over beeldbuizen die waren verkocht tussen 1996 en 2006. Lees meer.

NU.nl, gepubliceerd op 29 januari 2013

Europese megaboete
Philips heeft samen met zes andere elektronicabedrijven megaboetes gekregen voor het vormen van een kartel in de markt voor beeldbuizen. De bedrijven maakten tussen 1996 en 2006 verboden afspraken over de prijs en productie van kathodestraalbuizen. Ze verdeelden de markt onderling en spraken af niet te veel buizen te produceren. De kathodestraalbuis is een belangrijk onderdeel van 'ouderwetse' televisies en bedraagt ongeveer de helft van de totale kosten voor een televisie of computerscherm. Volgens De Europese Commissie waren er twee kartels, één voor beeldbuizen voor tv's en één voor beeldbuizen voor computerschermen. Consumenten hebben door de kartels uiteindelijk te veel betaald, aldus de Europese Commissie. Lees meer. 

NOS.nl, gepubliceerd op 5 december 2012

Kartelboete van honderden miljoenen voor elektronicagiganten

Philips en zes andere tv-fabrikanten zijn beboet voor verboden prijsafspraken over beeldbuizen. De bedrijven maakten van 1996 tot 2006 afspraken over onderdelen van beeldbuizen voor televisies en computers, aldus Brussel. Ook verdeelden ze markten en klanten onder elkaar en beperkten ze hun productie. De zeven bedrijven worden door de Europese Commissie in totaal met ruim 1,47 miljard euro bestraft, waarbij Philips de hoogste boete van zo'n 500 miljoen euro kreeg opgelegd. De boete moet binnen drie maanden worden betaald. Lees meer.

NU.nl, gepubliceerd op 5 december 2012