Nieuws

Philips zet 30 miljoen opzij voor mogelijke boete Europese Commissie
Tussen 2011 en 2013 probeerde Philips samen met andere bedrijven te voorkomen dat consumenten notebooks en hifiproducten in andere EU-landen voor een lagere prijs konden kopen. Ook dit was een kartel. Philips houdt er rekening mee dat het een boete krijgt van de Europese Commissie. Deze boete staat los van de boete die Philips eind 2012 opgelegd kreeg in verband met het beeldbuiskartel. Lees meer

RTL Z, gepubliceerd op 6 juli 2018

​Zitting beeldbuisclaim

De Consumentenbond heeft de afgelopen maanden in samenwerking met ConsumentenClaim geprobeerd om – in aanwezigheid van de rechter – met de beeldbuisfabrikanten tot een schikking te komen. Daarnaast wilden de Consumentenbond en ConsumentenClaim de zitting bij de rechtbank gebruiken om met de fabrikanten exact vast te stellen wat de juridische geschilpunten zijn. Hiermee zou voorkomen kunnen worden dat de toch al tijdrovende procedure onnodig lang zou duren. De rechter ging hier echter helaas niet mee akkoord, ook omdat de fabrikanten op dit moment niet willen meewerken aan een schikking. Nu een snelle oplossing niet mogelijk is, ziet de Consumentenbond zich genoodzaakt een zogenoemde bodemprocedure te starten waarbij de rechter de aansprakelijkheid vaststelt. ConsumentenClaim zal tegelijkertijd voor een aantal individuele consumenten rechtszaken starten.

ConsumentenClaim, gepubliceerd op 26 april 2018

Philips verliest hoger beroep
Philips heeft het hoger beroep in de kartelzaak verloren. Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat de Europese Commissie terecht een boete van € 509 miljoen aan Philips heeft uitgedeeld voor het vormen van een kartel samen met een aantal andere elektronicafabrikanten. Deze uitspraak van de hoogste Europese rechter bevestigt dat zij hierbij verboden prijsafspraken hebben gemaakt over beeldschermen en computerschermen. Deze uitspraak is een steun in de rug voor onze collectieve procedure tegen Philips en de andere karteldeelnemers. Lees verder

RTL Z, gepubliceerd op 14 september 2017

Philips voor de rechter in beeldbuiskartel
ConsumentenClaim en de Consumentenbond slepen samen Philips en andere kartellisten voor de rechter voor consumenten die benadeeld zijn door het beeldbuiskartel. Dit is de eerste collectieve procedure die in Nederland wordt gestart voor consumenten over aansprakelijkheid voor kartelvorming. Lees hier ons persbericht, het artikel op Nu.nl en NOS.

Consumentenbond & ConsumentenClaim, gepubliceerd op 17 januari 2017

Beeldbuisclaim update
Beeldbuisproducenten hebben jarenlang te veel gerekend voor televisies en computers met een beeldbuis. Samen met de Consumentenbond hebben wij de afgelopen maanden intensief met Philips overlegd over een schadevergoeding. Zonder het gewenste resultaat, want Philips wil slechts een klein deel van de schade vergoeden. We gaan daarom de zaak aan de rechter voorleggen. Wordt vervolgd.

ConsumentenClaim, gepubliceerd op 19 juli 2016

Belangenorganisaties bundelen krachten tegen beeldbuiskartel
ConsumentenClaim en de Consumentenbond gaan samenwerken om een compensatieregeling af te dwingen voor consumenten die tussen 1996 en 2006 te veel hebben betaald voor hun televisie of computermonitor door verboden prijsafspraken. Gedupeerde consumenten kunnen zich hier aanmelden voor de actie. Lees meer

ConsumentenClaim en Consumentenbond, gepubliceerd op 15 januari 2016

Europees Hof bekrachtigt boete Philips                                   
Op 9 september 2015 heeft het Europees Hof bepaald dat de eerder aan Philips opgelegde boete voor deelname aan het beeldbuiskartel volledig in stand dient te blijven. Door verboden prijsafspraken betaalde iedereen circa 10% teveel voor een televisie of computermonitor. Deze uitspraak opent de weg voor een compensatieregeling voor gedupeerden. Eerder stelde Philips al kopers in de VS schadeloos. 

ConsumentenClaim, gepubliceerd op 9 september 2015

Beelbuizenkartel kost Philips nog € 200 miljoen                                  
In 2012 kreeg Philips reeds een boete van € 509 miljoen opgelegd van de Europese Commissie voor haar betrokkenheid bij het beeldbuizenkartel. Nu lopen er nog diverse juridische procedures om voor gedupeerden schadevergoeding te verhalen. Philips heeft € 200 miljoen gereserveerd voor de afwikkeling van deze juridische procedures. Zo blijkt uit haar jaarverslag. 

FD, gepubliceerd op 25 februari 2015

Oprichting stichting Beeldbuisclaim
Wij wachten de zaak bij het Europees Hof niet langer af en ondernemen juridische stappen. Om collectief te procederen, hebben wij dit jaar de Stichting Beeldbuisclaim opgericht en een sommatiebrief verzonden aan Philips. Indien Philips niet in gesprek wil gaan over een schadevergoedingsregeling, starten we de procedure tegen Philips en de andere merken.  

ConsumentenClaim, gepubliceerd op 15 december 2014

Korte update

  • Alle beeldbuisfabrikanten zijn inmiddels door ons aansprakelijk gesteld.
  • De fabrikanten wensen eerst het ingestelde hoger beroep tegen de opgelegde boetes af te wachten.
  • Het Europese Hof heeft in het hoger beroep nog geen uitspraak gedaan. Het is onduidelijk wanneer de uitspraak precies komt. Zodra er nieuws is, laten wij dit weten via deze website. 

ConsumentenClaim, gepubliceerd op 14 april 2014

Hoogste kartelboete sinds 1969
Uit een update van de Europese Commissie blijkt dat de beeldbuiszaak koploper is op het gebied van kartelboetes. De Europese Commissie legde vooralsnog een boete op van maar liefst € 1.470.515.000. Dit is de hoogste boete sinds 1969. Aangezien er nog geen definitieve uitspraak is, kan dit nog wijzigen. Lees hier het rapport van de Europese Commissie (zie paragraaf 1.5).

ConsumentenClaim, gepubliceerd op 25 februari 2014