Je hebt te veel betaald

Beeldbuisclaim

Kocht je tussen 1996 en 2006 een kleurentelevisie of computerscherm met beeldbuis? Dan heb je 10% te veel betaald en recht op compensatie. Laat ons voor je opkomen en meld je gratis aan. We helpen je graag.

De kans op succes 

Beeldbuisclaim

Wat is het probleem?

Door verboden prijsafspraken betaalde je in de periode van 1996 t/m 2006 gemiddeld 10% te veel voor je televisie of computerscherm. Onder andere Philips, Samsung en LG verdienden hier onterecht vele miljoenen aan.

Mogelijk teveel
betaald
0 %
Gemiddeld per
toestel
0 ,-
Fabrikanten maakten
verboden prijsafspraken
0

Wat gaan wij eraan doen?

Samen met de Consumentenbond en de Stichting Aequitas Belangenbehartiging voeren wij een rechtszaak tegen Phillips om de schade gecompenseerd te krijgen. Want daar heb je recht op.

Niet alleen Philips, Samsung en LG, maar ook deze andere fabrikanten zaten fout:

Panasonic
Toshiba
Technicolor
Chunghwa
MT Picture Display

Meld je gratis aan via Claimservice

Het is nog steeds mogelijk om je aan te melden voor de Beeldbuisclaim. Via onderstaande knop word je doorverwezen naar de website van Claimservice. 

Claimservice is een samenwerking tussen ConsumentenClaim en de Consumentenbond. Samen staan wij op voor consumenten die de dupe zijn geworden door bedrijven die hun machtspositie misbruiken. Wij zorgen dat je jouw geleden schade vergoed krijgt. Want samen sta je sterker! Om mee te doen aan de claim meld je je aan via Claimservice.

Rheza over de Beeldbuisclaim

“Ik vind het heel belangrijk dat andere mensen zich ook aanmelden bij de beeldbuisclaim. Hoe meer mensen, hoe meer massa en hoe groter de kans is op een succesvolle uitkomst. Het is belangrijk dat bedrijven zich realiseren dat klanten mensen zijn. En dat bedrijven niet alleen maar geld kunnen verdienen.”

Hoe werkt het?

Wij werken op basis van ‘no cure, no pay’. Je meldt je dus gratis bij ons aan. Stelt de rechter ons in het gelijk? Dan ontvang je een schadevergoeding. Daarvan krijgen wij een klein percentage.

Meld je gratis en vrijblijvend aan

Dat kan met je e-mail en jouw persoonlijke gegevens. Je aanmelding is in een paar minuten geregeld.

Wij komen in actie

We gaan in gesprek, stappen naar de rechter of treffen een schikking. Om de kans op resultaat te vergroten, werken we samen met de Consumentenbond of andere partijen.

Je krijgt een vergoeding

Als we ons gelijk halen of tot een regeling komen waarbij wordt uitgekeerd, krijg je een schadevergoeding. Behalen we geen resultaat? Dan betaal je niks. No cure, no pay dus.

De kans op succes

Op 7 november 2022 bereikten we een eerste succes. De rechtbank in Oost-Brabant is het met ons eens dat Phillips hoofdelijk aansprakelijk is. Dit betekent dat Phillips aan consumenten ook de schade moet vergoeden die door andere fabrikanten is veroorzaakt.

Deze uitspraak is slechts één van de vele stappen. De rechter moet namelijk nog uitspraak doen in voorbeeldzaken die we in deze procedure mee hebben laten lopen.

Omdat de rechtbank geen collectieve uitspraak wilde doen, gaat de zaak nu verder in hoger beroep. De uitkomst daarvan zien wij met vertrouwen tegemoet.

 

Maria, jurist ConsumentenClaim

“Door de uitspraak die recent is gedaan door de rechtbank Oost-Brabant zien we onze kansen positief in. Wij gaan er alles aan doen om te zorgen dat gedupeerden schadevergoeding krijgen.”

Waar staan we nu?

In de onderstaande tijdlijn vind je de belangrijkste gebeurtenissen tot nu toe voor deze claim. Klik de periodes open voor meer informatie.

In deze periode vormden fabrikanten van computer- en TV beeldschermen een kartel en maakten onderling verboden prijsafspraken.

Miljoenen consumenten betaalden hierdoor – zonder dat zij het door hadden – teveel geld voor hun televisie of computerbeeldscherm.

Na een periode van onthullingen en rechtszaken doet de Europese Commissie een uitspraak.

De merken die betrokken zijn bij deze prijsafspraken – denk aan Toshiba, Phillips, LG – moeten de schade voor consumenten vergoeden.

ConsumentenClaim en de Consumentenbond gaan samenwerken om een compensatieregeling af te dwingen.

Phillips verliest het hoger beroep in de kartelzaak.

Het Europese Hof van Justitie oordeelt dat de Europese Commissie terecht boetes van €509 miljoen heeft uitgedeeld voor het vormen van een kartel met verboden prijsafspraken.

Fabrikanten willen alleen niet meewerken aan een schikking en daarom starten we een bodemprocedure.

De procedure duurt lang, maar in 2022 komt er dan eindelijk een tussenuitspraak. Volgens de rechter is Philips hoofdelijk aansprakelijk. Dat betekent dat Philips ook schade veroorzaakt door andere fabrikanten moet betalen. Aan de hand van individuele zaken moet de rechter nu de schade beoordelen. Voor de collectieve rechtszaak volgt hoger beroep.

In februari 2024 hebben wij onze argumenten ingediend bij het gerechtshof Den Bosch. De vragen die niet collectief kunnen worden behandeld, worden beoordeeld in individuele voorbeeldzaken. In deze voorbeeldzaken wordt binnenkort een mondelinge behandeling ingepland.

Heb je ook recht op compensatie?

Veelgestelde vragen

Je vindt hieronder de antwoorden op de vijf meestgestelde vragen.

Jazeker, klik hier om je aan te melden via Consumentenbond Claimservice. Ons samenwerkingsverband met de Consumentenbond. 

Deelname aan deze claim is op basis van ‘no cure, no pay’. Aanmelden is gratis. Als wij geen resultaat boeken betaal jij niets. Boeken we wel resultaat en komen we tot een regeling? Dan krijgen wij daar een percentage van. Voor deze claim bedraagt het percentage 15%.

Nee. In eerste instantie meld je je gewoon aan met je persoonsgegevens. In je persoonlijke omgeving kun je dan later de benodigde documenten uploaden. Als je die nu niet bij de hand hebt, is dat geen enkel probleem en kun je je gewoon aanmelden.

Een beeldbuis, ook wel kathodestraalbuis genoemd, is het belangrijkste en duurste onderdeel van een kleurentelevisie of computerbeeldscherm. Een beeldbuis vormt signalen om tot een beeld.

Nee, dat is niet nodig. Ook voormalige bezitters van een toestel met een beeldbuis kunnen meedoen. Je moet wel kunnen bewijzen dat je de eigenaar bent geweest.

Staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan hier voor het totaaloverzicht van de veelgestelde vragen over de beeldbuisclaim.

Verzamel bewijsstukken

Om succesvol mee te kunnen doen moet je kunnen aantonen dat jouw kleurentelevisie of computerbeeldscherm is gekocht in de periode dat het kartel bestond (1996-2006). Verzamel daarom bewijsstukken voor jouw claim zoals een aankoop- en/of betalingsbewijs.

Bekijk het laatste nieuws

Er zijn regelmatig ontwikkelingen rond deze claim. De meest recente nieuwsberichten over deze claim vind je hieronder. Wil je op de hoogte gehouden worden van dit soort berichten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Oudere berichtgeving over deze claim vind je op deze pagina.

Aanmelden kan nog

Andere interessante claims

Beeldbuisclaim

Beeldbuisclaim

Grote kans dat je tussen 1996 en 2006 een televisie hebt gekocht.

Dieselclaim

Dieselclaim

Autofabrikanten sjoemelen jarenlang met de software in hun dieselauto’s.

TikTok-claim

TikTok verzamelt veel te veel privéinformatie van kinderen.

Spaartaks

1,3 miljoen Nederlanders hebben te veel belasting betaald over hun vermogen.

Je kent ons misschien wel van: