Blog Aegon koersplan

Hoe je in 5 minuten honderden euro's kunt verdienen

In 2014 kwam de Regeling Spaarbeleg 2014 tot stand. Met veel bombarie liet Aegon weten maximaal € 200 miljoen voor de regeling beschikbaar te hebben. Toch maken zo’n 3 á 4 honderdduizend gedupeerden met een Koersplan of aanverwant product van Aegon geen gebruik van de compensatieregeling. Hoe kan dit?


Vanaf 1989 heeft Aegon het product Koersplan verkocht. Dat leek een hele aantrekkelijke manier om fiscaal voordelig te sparen. Alleen toen wist nog niemand dat Aegon huizenhoge premies inhield voor de overlijdensrisicodekking in het product.

Onder druk van de media en belangenorganisaties voerde Aegon door de jaren heen al 3 keer eerder een compensatieregeling uit (2000, 2006 en 2009). Stichting Koersplandewegkwijt legde zich daar niet bij neer, procedeerde door tot aan de Hoge Raad en won. Door de uitspraak van de rechter zag Aegon zich gedwongen een vierde (!) aanvullende compensatieregeling door te voeren: de Regeling Spaarbeleg 2014. Als de polis echter al was beëindigd (en dat is voor het gros van de mensen het geval) dan moet de compensatie zelf worden aangevraagd. In de praktijk doet bijna niemand dat, omdat de regeling en de aanvraagprocedure onbekend zijn. Gevolg is dat honderdduizenden Koersplangedupeerden hun compensatie mislopen en Aegon zo’n € 90 miljoen niet hoeft uit te keren. 

Het aanvragen van de compensatie is eenvoudig. Dus: Wil je ook in 5 minuten een paar honderd euro verdienen? Tot 16 augustus 2015 is het mogelijk om de compensatie online aan te vragen (www.aegon.nl/particulier/beleggen/regeling-spaarbeleg-2014). Daarna gaat dit deel van de website op zwart en kan compensatie alleen nog maar telefonisch of per e-mail worden aangevraagd.

Met de compensatie ben je er nog niet. Uw werkelijke schade is meestal 10x zo groot. Daarom blijft ConsumentenClaim doorprocederen tegen Aegon, zowel collectief (voor de Vereniging Woekerpolis.nl) als individueel. Klik hier om je aan te melden.

Hoewel de compensatieregeling voor gedupeerden goed nieuws is, blijft het natuurlijk bijzonder dat mensen de vergoeding zelf moeten aanvragen. Het was veel eenvoudiger geweest als Aegon alle gedupeerde klanten een brief had gestuurd of nog beter: direct het geld had overgemaakt. Maar ja, dan was de regeling voor Aegon veel duurder uitgevallen.